ZA STANOVE NIKO NEMA NOVCA: Kuće u okolini Beograda koštaju kao POLOVAN AUTOMOBIL

Kuca
Pixabay.com

Dok u centru stagnira tržište nekretnina, u okolini Beograda objekti sve traženiji. Vikendice kupuju penzioneri i gastarbajteri.

 

Na tržištu nekretnina, poslednjih nekoliko godina, beleži se porast interesovanja za kuće u obodnim delovima prestonice. Veliki stanovi u centru prestonice gotovo da se ne prodaju, a oni sa malom kvadraturom su standardno veoma traženi.

 
Agencije za promet nekretnina klijentima prodaju kuće koje vrede nekoliko hiljada evra, ali vile koje vrede i po nekoliko miliona evra, za koje su zainteresovane mahom firme i ambasade.

Voždovac, Avala i Grocka, prema rečima Nedeljka Milinovića iz agencije za nekretnine

             Senjak i Dedinje

Ekskluzivne beogradske lokacije Dedinje i Senjak uvek imaju svoje kupce, a oni su uglavnom dubljeg džepa.

Prosečna cena kvadrata kuće u opštini Savski venac, gde se nalaze pomenute lokacije, iznosi čak 2.700 evra i ovo je najskuplji kvadrat u odnosu na sve ostale beogradske opštine.

“Legat”, popularne su destinacije za kupovinu kuća.

– Prodaja nekretnina je oslabila, kriza se i te kako oseća, a pogotovo, iz nekog razloga, od raspisivanja izbora – kaže Milinović. – Međutim, ako gledamo duži vremenski period, porodični ljudi sve češće kupuju kuće, u koje potom investiraju.

U samom centru grada, u ponudi ove agencije su kuće od milion do osam miliona evra, a za njih su, uglavnom, zainteresovane firme ili ambasade, koje ih pretvaraju u poslovni prostor.

Za dom u okolini Beograda neretko se odlučuju sugrađani koji su pred penzijom, dok svoje stanove ostavljaju potomcima. Jedan od njih je i Borivoje Ivanović iz Beograda, koji je pazario kuću u Varovnicama kod Mladenovca po ceni polovnog automobila.

– Ceo radni vek supruga i ja smo proveli u stanu na Vračaru, pa će on ostati ćerki, a mi ćemo u mirnije krajeve – kaže Ivanović. – Kuću od 80 kvadrata sa pomoćnim objektima, kupio sam za 5.000 evra. Njeno stanje je lošije. Međutim, sada imam vremena da je sredim do preseljenja.

Kuće na Kosmaju su sve traženije. Njihove cene su oko 15.000, 20.000 i 30.000 evra. Uz njih ide i imanje od desetak ari. Pored Beograđana i gastarbajtera, vikendice kupuju stranci koji su očarani Šumadijom. Za njihove uslove, to je mali novac, a zauzvrat dobiju mir u zelenom raju.

Iz agencije za promet nekretnina “Feniks” tvrde da je potražnja za kućama aktuelna, ali svakako manja nego pre desetak godina. Razlog umanjene želje za onim na području Zvezdare ili Lekinog brda je – stanogradnja.

– Niko ne želi da kupi kuću, a da tik uz nju neki investitor izgradi stambenu zgradu – kaže Nebojša Rapajić, vlasnik agencije “Feniks” – Zasad kao lokacije prednjače podavalska mesta, deo uz Ibarsku magistralu i predeo oko Dunava ka Novom Sadu.

KOLONIJE U SELIMA

Prema podacima agencija, popularne su i kolonije koje se grade u zaseocima “udruženim snagama” više porodica. Takva je, na primer, ona izgrađena u američkom stilu, kod Ostružnice, koju su uredili biznismeni koji ne moraju svakodnevno da odlaze na posao u centar grada. Opet, blizina Obrenovačkog puta omogućava dobru povezanost sa gradom. Slična komuna izgrađena je u blizini Sopota, gde je svoj mir našao popularni glumac Nikola Kojo i njegove kolege.