Nema izvoza mesa: Ogromna šteta zbog ruskog veta

Ministarka poljoprivrede se nada da će ovaj problem biti uskoro rešen i da će se nastaviti s isporukama u Rusiju

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković očekuje brzu normalizaciju izvoza svinjskog mesa u Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Procena

Ministarka je istakla da se još radi na proceni štete koja je nastala zbog zabrane izvoza pojedinih proizvoda od svinjskog mesa. Ona nije precizirala kolika bi mogla biti šteta, navodeći da je ogromna, ali da je naneta i ranije uspostavljenim poslovnim odnosima Srbije i Rusije, odnosno zemalja carinske unije. Boškovićeva je rekla da se prva sumnja na nepravilnosti u izvozi mesa pojavila kod ruske veterinarske inspekcije, koja redovno kontroliše objekte u Srbiji kojima je odobren izvoza mesa u Rusiju.

Ona je objasnila da se ograničen izvoz mesa na tržište Carinskog saveza odnosi na neke proizvode od mesa, a to su obeskošćeno meso, svinjske kožice i masnoće jestivih organa, dok drugih zabrana nema i nastavljen je normalan izvoz svinjskog mesa u trupovima, polutkama i četvrtinama na kojima je vidljiv žig veterinarske inspekcije. Boškovićeva je objasnila da je postojala sumnja da je povećan izvoz proizvoda od svinjskog mesa u Rusiju delom rezultat sirovina koje su pojedini izvoznici dobili iz zemalja Evropske unije.

Evropske oznake

– Ova sumnja je dodatno podgrejana činjenicom da je 29. maja ruska granična veterinarska inspekcija zaustavila pošiljku jednog našeg izvoznika, a reč je o pošiljci svinjskih kožica. Razlog zaustavljanja ove pošiljke bili su kartoni koji su korišćeni kao podlošci, a koji su na sebi imali oznake evropskih dobavljača – rekla je ona.