NEMATE GDE DA POTROŠITE STRANE KOVANICE? Na ovim mestima ih možete ZAMENITI za DINARE!

Novac evro
sxc.hu

Kovanice stranih valuta retko su u opticaju kod nas, pa kada se turisti iz Srbije vrate sa putovanja, imaju problem da ovaj novac konvertuju u dinare. Ipak, postoje mesta gde se i to može obaviti.

 

Građani koji pri povratku sa letovanja ili boravka u inostranstvu imaju veću količinu metalnog novca, mogu da ga zamene za dinare. Sitne evre takođe mogu da ukrupne u veće apoene, kažu za finansijski portal Kamatica u Udruženju menjača Srbije.

Treba napomenuti da ovu uslugu za sada vrši samo Exclusive Change menjačnica.

– Banke i ovlašćeni menjači mogu da primaju strani kovani novac od građana, ali nije propisana njihova obaveza da to čine, već im je ostavljena mogućnost da samostalno odluče po pitanju postupanja sa tim novcem, odnosno da urede svojom poslovnom politikom – objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije. 

Ovlašćene menjačnice se mogu odlučiti da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ova usluga nemoguća, a glavni razlog je njegova velika težina u odnosu na nominalnu vrednost kao i komplikovana obrada i transport.

Težina kovanog novca predstavlja problem pri prodaji inostranim bankama koje za to naplaćuju visoku proviziju pri otkupu.

Kada je reč o podizanju ili polaganju metalnog novca na devizne račune građana, iz Narodne banke Srbije objašnjavaju da se ovaj proces odvija prema zvaničnoj politici banka.
 
Treba imati u vidu manipulativne troškove koji se javljaju prilikom otkupa kovanog novca (transportni troškovi, troškovi obezbeđenja pošiljke, osiguranja pošiljke i sl.) , jer se sve dodatne dažbine stavljaju na teret klijenata.
 
To je jedan od razloga zašto se prilikom isplate određena vrednost novca gubi.