Nemate ideju za sopstveni biznis? OVO JE danas NAJUNOSNIJE ZANIMANJE

Posao
Pixabay.com

Gajiti banane unosan je biznis iz dva jednostavna razloga: gaji se tokom cele godine, a četvrta je poljoprivredna namirnica po potrošnji, odmah iza pirinča, pšenice i kukuruza.

 

Banane konzumiraju u celom svetu, a u pojedinim delovima , kao npr. u istočnoj Africi, predstavljaju jedan od glavnih izvora hrane za oko 50 posto stanovništva. U ovom delu sveta, godišnja potrošnja može biti čak i više od 400 kg po osobi.

U svetu postoji preko 500 sorti banana, a najpoznatije su kevendiš i valeri. Inače, sve komercijalne banane su klonovi jedne iste biljke. Ipak, kevendiš vrta zastupljena je na skoro pola ukupnog tržišta.

Više od 100 milijardi banane se jede svake godine u svetu. Amerikanci jedu u proseku 27 kilograma banana po osobi godišnje. Oni godišnje u korpe spuste više banana nego pomorandži i jabuka skupa.

Najveća prosečna potrošnja po glavi stanovnika od banana u svetu je u Ugandi, gde stanovnici jedu u proseku 250 kilograma po osobi svake godine.

Iako mnogi pomisle da se najveći proizvođač banana krije među zemljama Južne Amerike, najveći proizvođač ovog južnog voća je Indija. Poslednjih godina se u ovoj zemlji proizvede u proseku 30 miliona tona banana. Najveći izvoznik, s druge strane, jeste Ekvador, a uvoznik SAD.

Najveći snabdevači Srba bananama je takođe Ekvador. 

Banane rastu u više od 150 zemalja.

Najpoznatije kompanije koje se bave distribucijom ovog voća su Čikita i Dole, ali oni ipak zajedno pokriju tek 15 odsto ukupnog izvoza banana.

Zahtevne

Iako su globalno, jako dobar biznis, mada u poslednje vreme ih nagrizaju razne bolesti, koje im dižu cenu, kad je reč o mini plantažama, jedno je jako važno znati:

banane traže da se oko njih radi celu godinu, i preko zime se mora održavati temperatura koja ne sme pasti ispod plus jedan.