Nemate posao? Budite jedan od 100.000 vozača dronova

Mladi Amerikanci su nekada želeli da postanu piloti ili astronauti, međutim na univerzitetima ima sve više kurseva za obučavanje vozača dronova.

Dronovi su naišli na loš glas nakon kritika protivterorostičkog programa Baraka Obame i fotografija letelica u vlasništvu Amazona koje dostavljaju knjige i igračke poručiocima na kućnu adresu.

Nova federalna pravila o bespilotnim letelicama trebalo bi da zahtevaju “upravljače” koji poseduju licencu, uz obavezu da mogu da lete samo po danu na određenoj visini.

Uvođenje ovih pravila sa sobom nosi i otvaranje 100.000 radnih mesta do 2025. godine sa ekonomskim uticajem od 82 milijarde dolara, navedeno je u izveštaju Asocijacije sistema bespilotnih letelica, koalicije od 7.000 lica i 600 korporacija.

– Države koje naprave dobro regulatorno i prostorno okruženje za industriju i tehnologiju će verovatno imati više poslova od država koje to nisu uradile – navodi se u izveštaju.

Shodno tome, univerziteti su spremni da otvore “dron” programe.

– Ne volimo da ih zovemo dronovima, zovemo ih bespilotnim letećim sistemima – navodi Marti Rodžers, direktor Centra za bespilotne letelice na Aljasci.loading...