ZA NJIH NEMA ZIME: Za radnike iz ovih oblasti će se poslodavci otimati u 2017. godini

posao
pixabay.com

Nemate posao? Možda biste mogli da razmislite o prekvalifikaciji u neku od ovih oblasti.

 

Specijalizovani sajt za pronalažanje poslova u IT sektoru, objavio je listu od 6 najplaćenijih i najatraktivnijih zanimanja u ovoj oblasti. Prilikom formirnja liste, analitičari portala “CareerCast”, uzeli su u obzir tražnju za zanimanjem, stepen obima posla i njegov značaj za IT sekor.

6. Administrator mreža i kompjuterskih sistema

Prosečna zarada na ovoj poziciji je u 2016. godini dostigla sumu od oko 78 000 dolara. Zbog usavršenog načina skladištenja podataka, tražnja za kupovinom kompjutera pada, ali će potreba za ovim zanimanjem beležiti rast sve do 2024. godine, kada će dostići stopu od 8 %.

5. Stručnjak za obradu podataka (Data Scientist)

Tokom prošle godine zarađivali su oko 130 000 dolara, a moguće je povećanje plate jer tražnja za ovakvim kadrovima raste. Stopa rasta bi mogla dotaći maksimum od 16 % do 2024. godine.

4. Softverski inženjering

U proseku su zrađivali oko 100 000 dolara godišnje. Njihova znanja su primenljiva ne samo u IT oblasti. Potrebni su i u drugim sferama, pre svega u bankarskom sektoru i trgovini proizvoda i usluga.

Ova stopa rasta će ostati do 2024. godine.

3. Analitičar poverljivih podataka (Information Security Analyst)

Zarađivali su do 90 000 dolara godišnje. Sa razvojem informacionih tehnologija, sve je više važnih podataka potrebnih za funkcionisanje čitavih sistema. Njihovo čuvanje i protok moraju biti osigurani, pa će rast tražnje za ovim zanimanjem do 2014. premašiti 18 %.

2. Analitičar računarskih sistema

U 2016. zarada se kretala do 85 000. Sve dok koristimo kompjutere, postojaće i potreba za stvaranjem programa, rešavanjem problema i ispravljanjem grešaka. To je posao za ove kadrove, a njegov obim će nadmašiti stopu od 21% do 2024. godine.

1. Web developer

Lane su zarađivali do 65 000 dolara. Iako je plata dosta niža od prethodno navedenih zanaminja, najvažniji faktor koji utiče na njegovu atraktivnost  je tražnja. Potreba za programerima će do 2024. godine premašiti stopu od 27 %.