NEOBIČAN RAZLOG: Japanac dao više od pola miliona evra za ribu tešku 205 kilograma (VIDEO)

plavorepa tuna
youtube/ screenshot

Na tradicionalnoj novogodišnjoj aukciji u Tokiju, šestu godinu zaredom, Kjoši Kimura izdvojio je pozamašan iznos za prvu plavorepu tunu ulovljenu u novoj godini.

 

Prva plavorepa tuna ulovljena u 2017. godini prodata je za 605.000 evra! Ovu visoku cenu, riba teška 210 kilograma, postigla je na tradicionalnoj novogodišnjoj aukciji na ribljoj pijaci Tsukiji u Tokiju.

Kao i prethodnih pet godina ranije, najvišu cenu ponudio je vlasnik lanca restorana “Sushizanmai“, Kjoši Kimura, piše telegraph. Inače, to nije najviša cena postignuta za tu vrstu tune. Rekord iz 2013. iznosio je 1,26 miliona evra, koju je takođe platio Kimura.

Njegov razlog je želja da ova cenjena riba ne završi u nekom od restorana u Hong Kongu.

Uz tradicionalnu novogodišnju aukciju, na pijaci koju dnevno poseti više od 40.000 osoba, odvijaju se i dnevne aukcije. Međutim, ovo bi mogla biti poslednja novogodišnja licitacija na ovoj istorijskoj pijaci u središtu glavnog grada Japana, jer bi trebalo da bude premeštena dalje u zallivu Tokija.

Ugrožena riblja vrsta

Prodata tuna je, kao i svake godine, ulovljena u vodama ispred grada Ome, u upravnoj jedinici Aomori. Inače, budućnost za plavorepu tunu i nije najsvetlija. Kako navode, globalni apetit za sušijem doveo je broj te vrste tune na opasno nizak nivo. Naučnici su otkrili da je zbog izlova i njena veličina smanjena za 2,6%.

Izlovi se trostruko više plavorepe tune od onoga što naučnici smatraju održivim–rekla je Amanda Nikson, direktor odeljenja za zaštitu tune u organizaciji “The Pew Charitable Trust”. Iz tih razloga su zatražili uvođenje dvogodišnjeg moratorijuma na komercijalni ribolov plavorepe tune.