NERAD JE ZARAZAN: Radnici najčešće optužuju njih za pad sopstvene produktivnosti!

Posao
Foter / Dwonderwall / photo on flickr

Lenjost na poslu je poput domino efekta, a za odlaganje i manjak produktivnosti najčešće su krive kolege, otkrili su američki istraživači. Uz lenjost na radnu atmosferu utiče i preglasna okolina.

 

Istraživanje u kojem je učestvovalo 1000 Amerikanaca pokazalo je da 50 odsto radnika smatra da na produktivnost na poslu direktno utiču njihovi saradnici. Ipak tu nije kraj. Njih 48 odsto smatra da su kolege krive zbog toga što nisu stigli odraditi posao pa su morali probiti rokove, pokazalo je istraživanje.

Hronični probijači rokova ne samo da gube svoje vreme nego zbog njih i drugi kolege gube vreme. Prema studiji, 19 odsto ispitanika tvrdi da provedu od jedan do tri sata nedeljno podsećajući kolege da bi trebalo uraditi posao pre roka, a 75 odsto tvrdi da uvek moraju čekati poslovne saradnike da odrade svoj deo posla. 

Atmosferu u kancelariji uništavaju najglasniji

Trećina zaposlenih u kancelariji prezire kolege koji glasno govore i takva navika spada među najiritantnije, pokazala je studija američkihkompanija “Harris Interactive” i “Randstad”.

Glasne i raspričane kolege jedna su od najiritantnijih pojava u kancelariji, ali možete im to dati do znanja diplomatski, da ih ne uvredite.

– Treba mi vaš savet. Znam da može biti izazovno raditi tako blizu drugih. Postoji li nešto što mogu učiniti da vam olakšam budući da radimo tako blizu jedan drugog? Kuckam li olovkom ili radim nešto iritantno? – To će pomoći da kolega shvati da bi i sam trebao poraditi na nečemu, no u protivnom biste možda trebali nabaviti slušalice.

Ali ako ste vi jedan od takvih zaposlenih i uspete to prepoznati, poradite na tome. Počnite više praktikovati slušanje umesto pričanja. Pobrinite se i da uklonite buku u pozadini jer ona automatski potiče vas i druge da glasnije govorite.

Ostanite pozitivni i kad pričate negativno. Naime, često ljudi podižu glas kad zagovaraju svoje stavove pred nekim ko razmišlja drukčije. Ostanite mirni i uvek iznosite svoje mišljenje bez podizanja glasa.

Rezultati lenjih i glasnih kolega

Pod izgovorom da su bolesni, zaposlenitraže slobodan dan uglavnom jer se samo žele dobro odmoriti ili naspavati i to najčešće sredom, otkrilo je istraživanje internet-portala “CareerBuilder”.