Nije nam zabavno: Novi zakon o radu – manja plata

Postoji šest kriterijuma po kojima će zaposlenima primanja biti manja kad na snagu stupi novi zakon o radu koji je u pripremi.

Radniku će plata biti manja po osnovu minulog rada, ali i rada u smenama, prilikom penzionisanja ili otkaza, jer će kao tehnološki višak otpremninu moći da dobije samo za staž kod poslednjeg poslodavca. Po osnovu minulog rada u firmama gde je prethodno radio, kod novog gazde će gubiti 2.000 dinara mesečno, a za svaku smenu, njegova dnevnica od 2.100 dinara bila bi manja za 514 dinara.

Taj zaposleni biće na gubitku i ukoliko promeni adresu stanovanja jer mu poslodavac neće povećati naknadu za markicu, iako je, na primer, promenio mesto boravka i živi 30 kilometra dalje od posla nego ranije.

Loše strane novog zakona pratiće našeg radnika sve do penzije, pa će mu na samom odlasku iz firme iz džepa uzeti 44.000 dinara, odnosno jednu prosečnu zaradu u zemlji. Ukoliko je kojim slučajem prethodno dobio otkaz ili postao tehnološki višak, nova pravila će mu uzeti i 165.000 dinara na ime otpremnine za, na primer, 10 godina staža kod prethodnog poslodavca.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da će zakon pogoditi najmanje milion radnika ili 70 odsto ukupno zaposlenih u zemlji.

– Poslodavca je do sada promenilo najmanje polovina zaposlenih u zemlji, ali da će ga za deset godina sigurno promeniti njih 90 odsto. Svi oni će imati manju platu po osnovu novog obračuna minulog i smenskog rada za najmanje 15 odsto – ocenili su u SSSS.