NIJE NI ČUDO ŠTO JE POTREBNA DIPLOMA: Od cifara koje zarađuju di-džejevi NEĆE VAM BITI DOBRO!

Tema o kojoj se jako malo zna, a mnoge veoma zanima – koliko velike zvezde elektronske muzike zarađuju za svoje nastupe.

Exit
Petar Marković

Naravno, postoje “cenovni razredi”, u skladu sa tim kolika je zvezda u pitanju, piše “Blic”.

Zvezda u usponu

Honorari se kreću od 300 do 3000 evra po nastupu, u zavisnosti od imena di-džeja, ali i veličine kluba. Osim toga, podrazumeva se da je plaćen prevoz, smeštaj i piće, a da li će prerasti u viši rang zavisi od njihovog zalaganja, ali i toga koliko su vični samopromociji.

Ukoliko imaju agente, oni uzimaju 10-15% od nastupa.

Di-džej koji je uvek na turneji

Oni DJ-evi koji su svakog vikenda u drugom klubu ili na festivalu su nešto između zvezde u usponu i velikog imena elektronske muzike. Možda nikada i ne pređu u narednu grupu, ali svakako su na dobrom putu.

Oni po nastupu dobijaju od 2500 do 7000 evra, a tokom većine vikenda puštaju tri do četiri seta.

Ali rastu im i troškovi, jer nemaju samo agente, već i nešto širi tim ljudi koji ih prati, pa osim 10-15% od zarade koje daju i zvezde u usponu, ovi imaju još neke ozbiljne troškove na personalne asistente.

U ovoj fazi zarađuju već i od pravljenja muzike, odnosno naplaćivanja autorskih prava na izvođenje svojih pesama. Takođe, lako se može desiti i da su zaštitna lica nekih brendova, pa i od toga zarađuju, te godišnje mogu profitirati i oko 1.5 milion evra.

Superstar

U ovoj fazi samo je nebo granica! Jer, osim što uzimaju ogroman novac po nastupu – minimalno 15.000 za manje događaje, retko koje veliko ime pristaje da stane za miksetu za manje od 25.000 evra.

Pored toga, većina njih uzima ogroman novac od emitovanja svojih hitova, kao i od sponzorstava.

Svi troškovi su im pokriveni gde god da se pojave, naravno, a osim toga svako od njih ima pravo i na svoje rajder liste, koje često mogu biti prepune suludih zahteva.

Naravno, njima ostaje da plaćaju svoje saradnike – menadžere, stiliste, gurue za društvene mreže i eksperte za svetlo, jer su i te kako svi zaslužni za ovaj ogroman uspeh – ali im to ne predstavlja nikakav poseban trošak, kad se uzme u obzir to koliko zarađuju.

Na vrhu top liste EDM zvezda je Steve Aoki, koji je prošle godine zaradio oko 18 miliona evra, prema navodima Forbsa, imovina već legendarnog Karla Koksa prelazi 38 miliona, dok je najveći globalni DJ superstar (koji je, doduše, sve više pop zvezda) samo u 2017. inkasirao preko 45 miliona evra!