NIPOŠTO IH NE KORISTITE: Pet rečenica koje mogu da vas koštaju reputacije na poslu

Posao
Pixabay.com

Ove fraze moglu da vam potpuno uništite karijeru!

 

Da li ste znali da rečima ponekad sami sebi sabotirate uspeh na poslu?

Iako o tome verovatno ne razmišljate na taj način, vaše reči bi mogle da stoje na putu između vas i ostvarenja vaših poslovnih ciljeva. Ukoliko želite da što pre dođete do poslovnog uspeha, ovih nekoliko izjava izbacite iz svog poslovnog rečnika.

“Samo.”

Reč koju obožavamo da ubacimo u rečenice. “Samo sam zabrinuta da…”, “Samo sam se pitala je li…” Radimo to kada nam je neugodno i kad se plašimo da budemo previše direktni. Ove iste rečenice zvuče puno moćnije i uverljivije bez te jedne male, nepotrebne reči.

“Oprosti, ali…”
Postoji vreme kad smo dužni da ponudimo iskreno izvinjenje, ali često to koristimo misleći kako se moramo izvinjavati za postavljanje pitanja ili davanje sopstvenog mišljenja o problemu.

“Zapravo.”
“Zapravo, mislim da…”, “Zapravo se ne slažem jer…”. Ta reč odaje utisak da sami sebe iznenađujete time što ne delite isto mišljenje sa sagovornikom. Stručnjaci su to nazvali poštapalicom takođe tvrdeći kako ljudi s nižim statusom te iste poštapalice koriste mnogo češće od onih uticajnih.

“Ima li to smisla?”
Ovim ste sami potvrdilu da je ono što ste rekli besmisleno, a ne da je vaša ideja ili mišljenje nešto o čemu bi vaši sagovornici trebali malo bolje da razmisle. Ako želite da budete sigurni da su vas dobro shvatili, slobodno im dopustite da postavljaju pitanja, ali se nemojte ponižavati.

“Nisam stručnjak, ali…”
Znate one: “Samo bez veze bacam misli, ali…” ili “Vi o ovome znate mnogo više od mene, ali…” Te izjave koristimo kako bi zvučali ponizno ili zato što nismo sto posto sigurni da je naše mišljenje pametno i to želimo svima dati do znanja. Iako možda niste kvalifikovani, ne znači da nemate pravo da podeliti svoju zamisao, a ako imate potrebu da je podeliti, znači da je vredi čuti.