Ništa ne može preko noći: Ministar obećava smanjenje sive ekonomije u naredne dve-tri godine

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da bi procenat sive ekonomije u Srbiji mogao biti smanjen u naredne dve-tri godine sa sadašnjih 31 na 23 do 24 odsto učešća u ukupnim ekonomskim aktivnostima, što bi godišnje donelo povećanje budžetskih prihoda od 500 do 700 miliona evra.

– To se ne može ostvariti preko noći. Realno se može očekivati da se siva ekonomija svede na procenat kakav je u zemljama Centralne i Istočne Evrope za dve to tri godine i za to su potrebne zakonske izmene koje danas već imamo u Skupštini, ali i novi način
upravljanja i nagrađivanja ljudi u Poreskoj upravi, kao i novi odnos prema poreskim obveznicima – kazao je Krstić.

On je na otvaranju Generalne skupštine Intra-evropske organizacije poreskih administracija (IOTA) u Beogradu novinarima rekao da je plan smanjenja sive ekonomije ambiciozan cilj koji ne može da se ostvari od danas do sutra.

Postoje oblasti, kako je precizirao, poput borbe protiv ilegalne trgovine akciznim proizvodima, pre svega duvana, gde mogu da se ostvare dodatni prihodi brže nego u nekim drugima, iako to zahteva koordinisan napor nekoliko različitih državnih institucija.

– Prve konkretne korake u vezi sa tim očekujem u narednih nekoliko nedelja – kazao je Krstić i dodao da je borba protiv sive ekonomije veoma značajna u procesu fiskalne konsolidacije.

– Bilo ni neodgovorno da se razmišlja samo o smanjenju troškova bez da se osigura da prihodi budu ostvarivani u skladu sa poreskim zakonima – istakao je Krstić.

Ministar finansija je kazao da se prvi put u Srbiji organizuje Skupština poreskih administracija, kojoj prisustvuju predstavnici 46 zemalja Evrope i Centralne Azije.

On je naveo da je centralna tema tog dvodnevnog skupa način na koji poreske uprave mogu da budu bolji servisi građana i imaju bolji odnos sa poreskim obveznicima, a ne da budu doživljavani kao represivni organ.

– Za Srbiju ovaj skup dolazi u pravom trenutku jer je u skupštinskoj proceduri izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izabran je novi direkertor Poreske uprave i započeta transformacija te službe – ocenio je Krstić.

IOTA je osnovana 1996. godine u Budimpešti kao neprofitna međuvladina organizacija poreskih administracija koje daju pordršku zamljama članicama u unapređenju te službe. Srbija je od 2002. godine član IOTA-e.