NISTE SVESNI DA SABOTIRATE SAMI SEBE: 5 upozoravajućih znakova da idete ka neuspehu

neuspeh
Pixabay.com

Da li sabotirate svoj uspeh a da to i ne znate?

 

Koliko puta ste poželeli da se vratite kroz vreme i ponovo uradite neke stvari drugačije? Ali, pravo pitanje je – šta ako nismo svesni da sabotiramo sebe, da radimo neke stvari pogrešno? Kako bismo mogli da radimo bolje? O tome piše Dr. Pamela Garcy, psiholog i terapeut na sajtu Psychology Today. Proverite da li upadate u ove zamke u ponašanju, i sprečite razočarenje.

1. Odugovlačite (svoj uspeh). Stalno pričate da ćete to sutra. Stalno odlaganje neophodnih akcija može da učini da se osećate kao da trčite u mestu.

Umesto toga: Napišite konkretan, merljiv cilj. Podelite taj cilj na manje korake akcije, zapišite korake u kalendar, i pratite plan.

2. Izbegavate da preuzmete ličnu odgovornost. Krivite druge zbog loših rezultata, zaglavili ste se u sopstvenoj „neaktivnosti“, i vidite sebe kao žrtvu.

Umesto toga: Imajte svoje izbore i stanite iza njih. Umesto da ostanete zaglavljeni u prošlosti, učite od nje i krenite dalje. Krenite u akciju uprkos greškama koje ste napravili.

3. Upali ste u svoje strahove umesto da idete ka napretku. Kad god osetite strah, reagujete tako što bežite iz situacije ili je izbegavate. Na taj način ne izazivate sebe i ne razvijate sposobnosti, izdržljivost, i razumevanje šta vam je potrebno za napredak.

Umesto toga: Iskoristite strah kao signal da ćete napredovati ako preduzmete neke korake. Onda krenite u akciju koja će vas približiti željenom rezultatu.

4. Radite u „vakuumu“. Volite da radite stvari na svoj način, na svoju ruku, niste previše otvoreni. Ograničavate sebe.

Umesto toga: Čitajte, učite od drugih koji su postigli ono što i vi želite, i konsultujte se sa stručnjacima koji bi mogli da vam otvore vidike i um za još bolji način razmišljanja.

5. Nemate odgovornog partnera. Možda postavljate ciljeve, ali zato što niko ne gleda, kada zagusti vi stanete. Imate nizak nivo tolerancije, i frustracije ugrožavaju motivaciju. Kao rezultat toga, situacija ostaje nepromenjena.

Umesto toga: Radite na sebi tako da imate viši prag tolerancije, što će doneti bolje rezultate gledajući dugoročno. Takođe, za napredak su vam potrebni pouzdani partneri (ili partner), ali i neko od koga možete mnogo da naučite.

Kada postanete svesni ovih 5 stvari koje možda sabotiraju vaš uspeh, to vas može odvesti u dobrom pravcu jedino ako počnete da pravite bolje izbore ubuduće.loading...