NOBELOVAC UPOZORAVA: Svetu preti nova ekonomska kriza, NADRLJALI SMO – zbog Kine i Amerike!

novac
pixabay.com

Nobelovac Robert Šiler kaže da bi sve opet moglo da krene nizbrdo!

 

Svetu se sprema nova ekonomska kriza, a glavni okidač tome mogli bi da budu odnosi Kine i SAD, kaže dobitnik Nobelove nagrada za ekonomiju Robert Šiler.

Šiler, koji radi i kao profesor na Jejlu, upozorio je na forumu u Pekingu da bi rastuće trgovinske napetosti između Sjedinjenih Država i Kine mogle da izazovu novu ekonomsku krizu.

Trgovinskim ratom SAD i Kine, dve najveće svetske ekonomije, rizikuje se zaustavljanje poslovnih ulaganja što može da dovede do naglog ekonomskog usporavanja, piše Biznis Insajder citirajući Šilera.

To je haos! Usporava se razvoj, a svi koji misle da će taj spor proći bez posledica grdno se varaju – rekao je Šiler za američki CNBC komentarišući američki predlog za uvođenje carinskih stopa Kini.

Prva neposredna posledica biće ekonomska kriza jer bi bila pogođena preduzeća stvorena na dugoročnom planiranju s razvijenim poslovanjem i sposobnom radnom snagom. Kada se zaustavi uvoz, sve to ćemo morati sami ponovno da osmislimo – rekao je Šiler i podsetio na dosad najpoznatiji carinski rat – zloglasnu Veliku depresiju početkom 30-ih godina prošlog veka.

Kada me pitate za razmere udara koje bi mogla da pretrpi ekonomija, mislim da će taj udar više biti psihološki – kazao je Šiler i dodao da su u vreme Velike depresije visoke carinske stope uništile samopouzdanje i veru u budućnost.

Šiler smatra da recesiju pospešuje stav “pričekajmo da vidimo šta će se dogoditi”.

On se kritički osvrnuo na Donalda Trampa koji je zapretio višim carinskim stopama.

Trampove izjave pokazuju da se radi o ‘šoumenu’ koji uživa u svojoj ulozi – rekao je Šiler dok je Trampovo zaoštravanje retorike oko carinskih stopa pripisao izborima za američki Kongres koji se održavaju ove godine.loading...