Ruska rublja pala je danas za još tri odsto u odnosu na dolar, pošto su zapadni lideri zapretili da će dodatno kazniti Rusiju zbog eskalacije borbi u istočnoj Ukrajini za vikend.

Za jedan dolar danas se umesto dosadašnjih 63,7, dobija 65,8 rubalja, dan posle granatiranja jugoistočnog ukrajinskog grada Marijupolja, gde je poginulo najmanje 30 civila.

Zapadni lideri su objavili da će razmotriti nove sankcije Rusiji zbog, kako su naveli, njene podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine, dok ruski zvaničnici za napad na Marijupolj krive ukrajinske snage.

Ruska rublja izgubila je prošle godine oko polovinu vrednosti zbog sankcija Zapada i pada cene nafte na svetskom tržištu.

Sankcije koje su EU i SAD uvele Rusiji isteći će ovog leta, ali je američki predsednik Barak Obama juče poručio u Nju Delhiju da će njegova zemlja sa evropskim partnerima raditi na “jačanju pritiska na Rusiju” posle poslednjih događaja u Ukrajini.

EU zvaničnici naveli su da će u četvrtak održati vanrednu sednicu na kojoj će razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Najmanje 5.100 ljudi poginulo je u istočnoj Ukrajini od početka borbi u aprilu, a borbe prošle nedelje bile su najintenzivnije od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre između dve strane u septembru.

Marijupolj, strateški lučki grad na Crnom moru koji još kontrolišu ukrajinske snage, bio je simbolični bedem protiv napredovanja separatista koji će, ako ga osvoje, time dobiti kopneni koridor sa Krimom, pod kontrolom Rusije, navodi AP.

Pre jučerašnjeg napada, u gradu je mesecima bilo relativno mirno.

Od jutros u Marijupolju nema borbi. Ukrajinske snage zatvorile su put koji vodi od grada do teritorije pobunjenika, a agencija AP navodi da nije jasno da li su separatisti prišli bliže obodima Marijupolja.

Na ulicama grada je mirno, dok se porodice juče poginulih pripremaju
za njihovu sahranu.

 loading...