Kako u Srbiji radi sistem “STARO ZA NOVO”? Kako da UNOVČITE polovne stvari – od bele tehnike do odeće?

Frižider Kuhinja
Pixabay.com

Na akcijama auto-kuća, megamarketa i reciklažnih kompanija možete da povratite deo novca uloženog u davno kupljenu belu i crnu tehniku, ali i automobile.

 

U okviru akcija staro za novo građani svoje stare automobile, belu tehniku, mobilne telefone, pa čak i garderobu mogu da odnesu na procenu i zamene za novu po povoljnijoj ceni, uz doplatu.

Staru belu tehniku uz nadoknadu moguće je odneti i na reciklažu. Međutim, bez obzira na sve mogućnosti i povoljnosti, kako tvrdi Jovan Jovanović, direktor centra za zaštitu potrošača “Forum”, kupovna moć velikog broja ljudi je čak i za takve ponude suviše mala.

Ako uštedite 1.000 evra pri kupovini automobila, nije malo, ali treba da imate i onih 10.000 evra, koje treba da doplatite. S obzirom na kupovnu moć građana, mislim da akcije neće bitno uticati na povećanje kupovine – objašnjava Jovanović.

IZBEGLICA IZ SARAJEVA pobegao od rata u Španiju i sada ima NAJORIGINALNIJI BIZNIS

„Fijat“ nudi mogućnost vlasnicima da svoj automobil kojije stariji od 10 godina daju na reciklažu i zamene ga novim po povoljnijim cenama.

Novina je da u obzir dolaze i totalno havarisana vozila koja ne moraju da budu starija od 10 godina. Na uvid je potrebno doneti samo potvrdu o vlasništvu starog vozila.

Slična ponuda može se naći u većini prodajnih centara, gde se nakon procene polovnog automobila dobija snižena cena, po kojoj može da se kupi novo vozilo.

Ukoliko imate stare kućne uređaje, možete ih uz nadoknadu dati na reciklažu preduzeću „Božić i sinovi“. Najviše se isplate veliki frižideri i zamrzivači, na kojima može da se zaradi do 1.650 dinara po komadu. Za svaki polovni uređaj dobija se popust do 50 odsto za kupovinu novog u „Centru bele tehnike“ u Beogradu, „Ves trgovini“ u Pančevu, „Trgo banu“ i „Pingvinu“ u Vršcu i radnji „Sava pro“ u Kovinu. Da je otkup starih uređaja zastupljeniji među građanima više nego ranije potvrđuje Nikola Egić iz reciklažnog preduzeća „Božić i sinovi“.

– Procenat prikupljenog otpada je na višem nivou nego prethodne godine, što zbog stečenog znanja i edukacije, što zbog novčane stimulacije građana radi podizanja svesti o zaštiti životne sredine – objašnjava Egić.

Prodavci bele tehnike poput „Tehnomanije“ i „Moskomerca“ povremeno imaju akciju staro za novo, kad za stari šporet ili veš-mašinu možete da dobijete vaučer za kupovinu novog uređaja u vrednosti od 1.000 do 2.000 dinara.

KONOBARISANJE, BRANJE VOĆA, BEJBISITING: Koji je GARANTOVAN način da nađete posao u inostranstvu?

Međutim, Jovanović ukazuje na to da, ukoliko nemate organizovan prevoz te robe, akcija nije isplativa.

To su vrlo male nadoknade i ima mnogo prepreka. Otkup funkcioniše tako što vi svoju robu odvezete kod njih, a prevoz će vas koštati onoliko koliko treba da dobijete od otkupa. Treba da platite kola ili kamion koji će to da odvezu i tu nema pozitivne računice – kaže Jovanović.

Robna marka „H&M“ poznata je po održivosti i često ima akciju za reciklažu stare garderobe. Potrebno je da donesete stare stvari, a zauzvrat dobijate popust od 15 odsto za kupovinu novih.