Novi udar na džep građana: Od jeseni struja skuplja za 30 odsto?

Ministarstvo finansija i EPS predložili su Vladi Srbije da struja od jeseni poskupi, saznaje Blic. Premijer Aleksandar Vučić je, kako navodi list, protiv toga.

Izvor lista navodi da se EPS, za šta ima podršku Ministarstva finansija, zalaže da struja poskupi 30 odsto. O ovom problemu vođena je rasprava tokom prošle nedelje u Nemanjinoj 11, piše Blic.

Predlog da se uvećaju računi posledica je činjenice da će Srbija morati da uvozi struju, i to da unapred plati. Kako list saznaje, predlog Ministarstva finansija za rešenje problema bio je poskupljenje u dva navrata. Najpre 30 odsto, a onda i još 20 odsto.

– Premijer je protiv ovakve mere, a s njim je saglasan i ministar energetike Aleksandar Antić. Premijer je naložio Ministarstvu energetike da nađe rešenje kojim bi se izbeglo poskupljenje – kaže izvor Blica.

On dodaje da u Vladi ne znaju koliko će struje biti manjak posebno u zimskom periodu. To će zavisiti od količine uglja koji se dobije iz kopova.

– Još se ne zna koliko će se dobiti iz kopova koji su poplavljeni. Izvesno je da će morati da da se uveze deo struje. Koliko precizno, tek treba da se utvrdi. Dodatni problem je činjenica da struja mora na vreme da se naruči, a i da se obezbede sredstva za plaćanje – navodi sagovornik.

Kako sada stvari stoje, u Vladi nastoje da se izbegne uvećanje računa za struju. Međutim, razloga za poskupljenje i te kako ima. Stručnjak za energetiku Slobodan Ružić ističe da trenutna cena struje, bez obzira na štetu od poplava, nema opravdan ekonomski nivo.

– Poplave su donele katastrofalne štete rudarskoj opremi i površinskim kopovima. osim tih direktnih šteta, indirektne su te što moramo da uvozimo struju i to do kraja marta sledeće godine. EPS nema nikakve šanse da izdvoji taj novac bez pomoći budžeta ili bez poskupljenja. Veće cene struje su neizbežne, a moguća je i korekcija tarifnog sistema – navodi Ružić.

U Rudarskom basenu Kolubara se proizvodi 45.000 tona uglja dnevno, što je polovina redovne proizvodnje. Manjak se nadomešćuje i iz uvoza struje od država u regionu.