OBEZBEDITE KROV NAD GLAVOM: Olakšan put do JEFTINOG STANA, a evo kada počinje izgradnja!

Gradilište
Pixabay.com/

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da najkasnije u maju 2018. počne izgradnja prvih 400.000 metara kvadratnih jeftinih stanova za vojsku, policiju i službe bezbednosti u više gradova u Srbiji.

 

Ona je u intervjuu agenciji Beta istakla da će ti stanovi u potpunosti biti u skladu sa evropskim standardima i da će se graditi fazno,  tri godine, u svim većim gradovima, a ukupna površina biće dva miliona kvadrata.

– Svi stanovi, kojih će biti najmanje 20.000, radiće se po svim standardima energetske efikasnosti i građevinskim standaradima u skladu sa evropskim. To nisu stanovi koji će zbog niže cene imati neki problem – naglasila je Mihajlović.

Objasnila je da izgradnja stanova nije tip infrastrukturnih projekata koji se dugo grade već da, u zavisnosti od veličine i visine zgrade, izgradnja može trajati maksimum od šest do 12 meseci.

– Gradjevinska direkcija Srbije i Republička direkcija za imovinu rade na projektnoj dokumentaciji  i mi ćemo sledeće godine sigurno početi radove, u nekoliko gradova, kao što su Beograd, Niš i Kragujevac – rekla je Mihajlović.

Navela je da je Ministarstvo građevine razgovaralo sa gradonačelnicima, jer su uvideli da je problem to što svaki grad ima različitu situaciju u dokumentaciji, zbog čega su predložili da se donese poseban zakon “leks specijalis”.

– Nekome je uspisan prostorni plan, a nekome nije, a negde nisu rešeni imovinsko- pravni odnosi. Da ne bismo gubili vreme u sređivanju toga, mi smo se odučili da predložimo zakon koji će taj administrativno birokratski deo što pre rešiti – rekla je ona.

Kako je istakla, plan je da do kraja ove godine Minstarstvo predloži i pripremi zakon, a ukoliko bude prihvaćen, mogao bi da bude na dnevnom redu Skupštine Srbije na prvom zasedanju posle Nove godine.

Ona je ocenila i da je sa stanovišta države izgradnja tih stanova ogroman projekat, koji će uticati na privredni rast Srbije.