Broj falsiikovanih novčanica se iz godine u godinu smanjuje, a od svih lažnih para koje se nađu u Srbiji više od polovine čini moneta Evropske unije.

 

Novčanice od 2.000 dinara, 100 dolara i 50 evra najviše su na meti falsifikatora, sudeći po otkrivenim lažnim valutama u Srbiji tokom prvih šest meseci ove godine.

Prema podacima Narodne banke Srbije, broj falsifikata u opticaju se smanjuje, pa je od januara do jula otkriveno ukupno 2.228 komada lažnih dinara što je za četvrtinu manje u odnosu na isti period lane.

Kada je reč o stranom novcu, broj “lažnjaka” se prepolovio. Otkriveno je svega 606 stranih novčanica, naspram čak 1.216 komada u istom razdoblju 2016. godine. Iako među njima prednjači evro, kao najzastupljenija strana valuta u Srbiji, po starom dobrom običaju falsifikatori i dalje vole da krivotvore novčanicu od 100 dolara.

– U prvih šest meseci ove godine otkriveno je 137 falsifikovanih novčanica američkog dolara, što je preko dva puta više nego u istom periodu lane, kada su evidentirana 63 komada tih novčanica- Od januara do juna ove godine evidentiran je pretežno falsifikat apoena od 100 dolara. – upozoravaju u NBS a prenose Novosti.

Otkrivene su četiri lažne novčanice britanske funte, ali i šest komada nemačkih maraka, koje više nisu u opticaju, ali i dalje mogu da se zamene za evro u nemačkoj centralnoj banci. I u Srbiji dve banke rade otkup nemačkih maraka, i to za dinare. Reč je o Komercijalnoj i Rajfajzen banci.

Kada je reč o vrednosti lažnog novca, krivotvoreni dinari, otkriveni u ovoj godini, “teški” su ukupno 3,18 miliona dinara, a strani novac 54.300 evra.

NAJVREDNIJI EVRO

IAKO je brojčano otkriveno više komada falsifikovanih dinara nego stranog novca, njihov udeo u ukupnoj vrednosti svih otkrivenih lažnih novčanica je znatno manji: 51,9 odsto novčane vrednosti svih falsifikata čini evro, 32,7 odsto dinar, a 14,6 odsto američki dolar.loading...