Obućari, mehaničari, krojači, EVO koliko ćete od sada morati da plaćate TAKSU

Novac
pixabay.com

Zanatlije i preduzetnici koji žive od svojih usluga plaćaće taksu od 5.000 dinara za ozakonjenje radnji do 100 kvadrata, umesto dosadašnjih 250.000 dinara, piše danas štampa.

 

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je za dnevni list Blic da je tokom analize primene Zakona o ozakonjenju to ministarstvo uvidelo da postoji problem koji pogadja posebno male privrednike.

– Zanatlije koje žele da ozakone svoje male radnje plaćali bi taksu isto kao i tajkuni ili bahati biznismeni koji su želeli ekstra zaradu na gradnji lokala bez dozvole. I onda je obućar iz Kraljeva morao da plati taksu od 250.000 dinara za ozakonjenje tri kvadrata svoje radnje – rekla je ministarka.

Ona je objasnila da to znači da će lokali zanatlija i malih privatnika biti tretirani kao proizvodni, a ne komercijalni objekti.

KONOBARISANJE, BRANJE VOĆA, BEJBISITING: Koji je GARANTOVAN način da nađete posao u inostranstvu?

Mihajlović je za Večernje novosti navela da je u Srbiji 2016. godina proglašena godinom preduzetništva i zato želi stvaranje ambijenta u kome će se što više ljudi odvažiti da krene u privatni posao.

– Zato pozivam sve krojače, obućare, mehaničare i ostale zanatlije da ozakone svoje nelegalne objekte, da uvedemo konačno red u ovu oblast – dodala je ona.

Nove odredbe Zakona o ozakonjenju počeće sa primenom narednih dana.