Od 1. jula roming u EU još jeftiniji

EU radi na novim pravilima za potpuno ukidanje naknada za roming.

Evropska komisija je najavila da će od 1. jula dodatno biti smanjene cene rominga za korisnike mobilne telefonije u Evropskoj uniji.

U odnosu na prošlo leto, primera radi, maksimalna cena za preuzimanje podataka s interneta biti niža za 55 odsto po megabajtu.

Kako je objavljeno na sajtu europe.eu, pretplatnici mobilne telefonije u Uniji će od 1. jula, prilikom boravka u drugoj zemlji-članici EU plaćati maksimalnu dodatnu cenu od 20 centa po megabajtu skinutih podataka s interneta, a ne 45 centi kao do sada.

Maksimalna doplata za telefonski poziv prilikom odlaska u drugu članicu EU za odlazeći poziv iznosiće 19 centi po minuti, umesto dosadašnjih 24 centa, dolazni poziv će koštati pet a ne više sedam centi, dok će naknada za sms poruke biti smanjena sa osam na šest centi.

EU radi na novim pravilima za potpuno ukidanje naknada za roming. Uredbom EK o povezanom kontinentu ukinule bi se naknade za roming, čime bi se omogućio otvoreni i neutralan internet, kao i bolja zaštita korisnika usluga mobilne širokopojasne mreže.

Potpredsednica Evropske komisije nadležna za digitalnu agendu, Neli Krus (Neelie Kroes), izjavila je da će ovog leta svim žiteljima EU puno značiti ovo veliko smanjenje cene rominga podataka, ali da to nije dovoljno.

– Zašto uopšte na jedinstvenom tržištu moraju da postoje naknade za roming? Zato se nadam se da će do kraja ove godine biti potpuno ukinute. Parlament (evropski) je uradio svoj deo i sada je na državama članicama da postignu konačan dogovor – kazala je ona.