OD BOGATAŠA SPALI NA PROSJAČKI ŠTAP: Poznati koji su imali sve pa završili na ulici

Mark Tven
Wikipedia

Oni potvrđuju izreku "i bogati plaču"...

 

1. Mark Tven propao finansirajući izum

Semjuel Longhorn Klemens poznat kao Mark Tven, bio je čuveni pisac i autor romana kao što su Avanture Haklberi Fina, i Pustolovine Toma Sojera, međutim Tven nije bio naročito dobar kao preduzetnik i mnogo je novca izgubio ulažući ga u izume koji bi kasnije propali. Njegov najveći gubitak je vezan za mašinu koja slaže slova, kao vrsta mehaničkog slovoslagača, jer je za patent donirao skoro 8 miliona dolara, tako da je u jednom momentu Tven morao živeti sa 1,50 dolar dnevno, koliko je plaćao prenoćište, i pošao je na turneju po svetu kako bi platio svoje dugove.

2. MC Hamer

Vladao je muzičkom scenom ranih 90-ih, a singlovi poput “U Can’t Touch This” i album “Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em”, prodat je u više od 18 miliona primeraka. Na vrhuncu popularnosti tenli Barel kako je njegovo pravo ime rešio je da od godišnjih prihoda koji su iznosili preko 30 miliona dolara sebi kupi dvorac i napuni ga sa 200 osoba posluge koji su bili u stalnom radnom odnosu. Takođe je u svom domu u Kaliforniji renovirao kuću za 30 miliona, i podigao štale za 19 izuzetnih trkačkih konja. Rik Džejms ga je potom tužio i dobio presudu za određen sempl koji je bespravno iskoristio, pa se MC Hamer okrenuo hrišćanstvu, i pokušao nekoliko puta da se vrati u svet muzike, uvek bez uspeha. Poslednji peh imao je 2011. kada je uložio novac u pretraživač za koji se verovalo da će pokositi Gugl a koji se zvao “Wiredoo” – i opet sve bez uspeha!

3. Milijarder koji je sebe nazvao „milijarder u negativu“

Ako živite u Brazilu, zasigurno ste već čuli za slučaj gospodina po imenu Eike Batista, koji je 2012. bio najbogatija osoba u Brazilu, napravivši milione zahvaljujući rudnicima srebra i zlata. Na vrhuncu bio je „težak“ 35 milijardi i imao 6 kompanija koje su pokrivale rudnike, energetske i naftne derivate. Batista je na kraju propao s obzirom na prekoračenja dugova i devalvacije njegove glavne kompanije OGX. Njegova imovina, uključujući i mnoge brodove, avione, i zgrade zaplenjene su od strane vlade, pa je on na lokalnoj televiziji za sebe rekao da je „negativni milijarder“, s više od milijardu dolara duga.

 

4. Bjorn Borg kada je postao ovisnik

Bjorn Borg je bio švedska teniska superzvezda, tokom 70-ih i smatrao se svetskim brojem jedan nakon što je osvojio 11 Grand Slam turnira. A onda je u 26. godini najavio svoje povlačenje iz tenisa, i od tada je njegov život postao jedna sasvim drugačija, a tužna priča. Borg se dva puta razvodio, i imao dete sa jednom od učesnica izbora za lepoticu, na kojem je on bio član žirija. Postao je ovisnik i bio hospitalizovan u jednom momentu kada je zbog predoziranja zamalo izbegao smrt. Vremenom se uz pomoć rehabilitacija izvukao, i sreću pronašao u maloj kompaniji za proizvodnju donjeg veša, koju je sam osmislio.

5. Bili Džoel propao zbog brata prve žene

Na primeru čuvenog Piano Man”-a valjalo bi pažljivo osmotriti porodicu osobe sa kojom želite da uđete u bračnu zajednicu. Bili Džoel je imao velikog uspeha u svetu muzike i ženskih srca. Prodao je preko 150 miliona albuma i oženio supermodel, ali je doživeo i neke prilično teške trenutke. Njegova prva žena Elizabet Veber, pri razvodu je dobila mnogo novca, mnogo miliona je išlo na njen račun, a Elizabetin brat je bio menadžer Biliju, pa su se stvari dodatno zakomplikovale. Kada je 1989, Džoel tužio svog menadžera Vebera za 90 miliona dolara koliko mu je ovaj dugovao, Veber je otišao u bankrot i nije mogao ništa da mu vrati. Kao rezultat Bili Džoel je bio konstantno na turnejama kako bi povratio svoje gubitke a najviše se plašio da ne umre i drugu ženu ostavi bez sredstava za život!

6. Grofica koja je zbog bede dospela u novine

Krajem 19. veka u Ohaju, tačnije u mestu Steubenvilu živela je prilično ekscentrična porodica Doti. Bili su veoma imućni zahvaljujući glavi porodice Kalvinu B. Dotiju koji se obogatio zahvaljujući gvožđu, a njegova deca nisu baš zato morala nikada da rade i u tome su prilično zastranila. Njegov sin je nosio samo ružičasto i veliki zlatni krst oko vrata, dok je njegova sestra Moli, grofica, nakon propalog braka rešila da troši zajedno sa bratom, na oči oca sve do poslednjeg dolara. Kada je bogatstvo nestalo Moli je smeštena u sirotište, a čitava priča završila je u novinama. Njen brat bio je toliko zao da svoje igračke nije hteo da proda ili pokloni deci bez roditelja, i na kraju je skončao u mentalnoj instituciji gde je i umro.

 

7. Volt Dizni je najpre doživeo finansijski krah

Vizionar Volt Dizni nije neko za koga biste vezali finansijski ili poslovni neuspeh, ali pre nego što je stekao slavu i bogatstvo, imao je maleni poslovni poduhvat koji se nije slavno završio. U njegovom rodnom gradu Kanzas Sitiju kupio je filmsku kameru i počeo da snima kratke crtane filmove koje je ponudio lokalnoj filmskoj kući. Budući da je prvi crtani film je bio veliki hit, Dizni je dobio 15.000 dolara, kao investiciju od prijatelja kako bi otvorio studio. Sve je išlo u redu dok distributer nije prevario njegovu kompaniju. Kako bi sačuvao ostatak novca Dizni je spavao u kancelariji i jeo pasulj iz limenke, ali bilo je bezuspešno studio za koji je pravio filmove propao je već naredne godine.