OD KOJIH PARA: Jorgovanka Tabaković od NBS pravi lekarsku ordinaciju?

Narodna banka Srbije uskoro će plaćati izabrane lekarske ordinacije čiji će doktori pružati lekarske usluge zaposlenima u zgradi banke.

Danas se otvaraju ponude pristigle na tender centralne banke. Kad se okonča postupak, lekari opšte prakse i ginekolozi, u dogovorenim terminima, ordiniraće u zgradi NBS u Nemanjinoj 17. Tender je raspisan 8. decembra, deset dana nakon što je Jorgovanka Tabaković odustala od tendera za rekreaciju zaposlenih u četiri sporta, posle pisanja Blica.

U nabavci objavljenoj na sajtu centralne banke precizno se navodi da guvernerka tokom cele godine želi u NBS lekare koji bi vodili posebno računa o zdravlju žena, ali i celokupnom zdravstvenom stanju zaposlenih. NBS je tako tražila da joj svakog radnog dana dolazi specijalista opšte prakse s medicinskom sestrom, i to u periodu od 8 do 15 časova. Ginekolog sa akušerskom sestrom bi morao da dolazi dva puta mesečno, a lekar specijalista jednom. U javnoj nabavci guvernerka traži i usluge laboratorijskog uzorkovanja krvi i mokraće sa dostavljanjem izveštaja svake druge nedelje.

U konkursnoj dokumentaciji pritom je decidno navedeno da specijalista mora biti obučen za pregled na kolor dopler ultrazvučnom aparatu abdomena, štitne žlezde i mekih tkiva. Navodi se i da sve te usluge proizlaze iz zdravstvene zaštite obaveznog zdravstvenog osiguranja koje lekari pružaju van zdravstvene ustanove, a „što predstavlja dodatnu pogodnost za zaposlene u NBS”.

U centralnoj banci Srbije juče nisu želeli da odgovore na pitanje koliko će ih koštati te usluge. Nisu odgovorili ni na pitanje da li u zgradi NBS već imaju lekarsku ordinaciju ili planiraju da je naprave. Ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje koliko košta opremanje jedne ordinacije.