Od otvaranja novog rudnika zlata u Srbiji deli nas samo ovo?!

Za otvaranje prvog rudnika zlata u Srbiji, u blizini Žagubice, potrebno je 177 miliona dolara, pokazuju preliminarne ekonomske procene, koje je za Projekat zlata Timok sastavila australisjka nezavisna kompanija AMEC iz Perta.

– Očekuje se da će za potencijalnu investiciju pokretanja prvog rudnika zlata u Srbiji biti potrebno 177 miliona američkih dolara, da će tokom radnog veka, preko ubiranja rudne rente budžet Srbije prihodovati 38 miliona dolara, i da će biti zaposleno 250 ljudi – navodi se u saopštenju kompanije Avala Risorsis.

Studija procenjuje početni površinski kop prosečnog radnog veka od 8,4 godina sa godišnjom proizvodnjom od 2,5 tona zlata u koncentratu, koristeći standardnu tehnologiju flotacije.

Ova srpska kompanija sa kanadskim kapitalom, bavi se geološkim istraživanjima na teritoriji Srbije.

Projekat, kažu u ovoj kompaniji, takođe zahteva, otprilike, dve godine ulaganja u infrastrukturu nakon dobijanja svih potrebnih dozvola i zakonskih regulativa u vezi sa zaštitom životne sredine.

– Naš cilj u vezi sa objavljenom procenom jeste da pokažemo da je projekat potencijalno ekonomičan i da ukažemo na delove projekta koji zahtevaju dodatni posao – rekao je direktor kompanije Avala Risorsis Šon Heson.

– Nama je jasno da ćemo morati da uložimo dodatni napor radi unapređivanja iskorišćenja zlata iz finalnog koncentrata – dodao je on.

Direktor kompanije ukazuje na to da je projekat najosetljiviji na iskorišćenje zlata, kao i tržišnu cenu zlata.

– Iako ne možemo da utičemo na cenu zlata – možemo da radimo na poboljšanju iskorišćenja zlata – dodao je Heson.

Menadžer istraživanja kompanije „Avala Risorsis”, Džastin fon der Torn, naglašava da je kompanija, od 2010. godine do sada, u istraživačke radove na Projektu zlata Timok uložila preko 160 miliona američkih dolara.

– Srbija trenutno ima najbolju klimu u regionu za investicije u razvoj novih rudarskih projekata, tako da mi ohrabrujemo napore srpske Vlade da sprovodi politiku otvorenosti prema novim investicijama – kazao je Torn.loading...