OD SUTRA RUŠENJE! Ističe rok opštinama da predaju spisak nelegalnih objekata

Gradilište
Pixabay.com/

Rok opštinama da Gradu Beogradu dostave potpunu dokumentaciju i popis objekata koji nisu ušli u proces legalizacije je danas do 15.30 časova, a za sutra je planiran sastanak u Vladi Srbije, gde će uz resornog ministra biti prisutni predstavnici grada, opština i inspekcija, a svi će dobiti zadatke o narednim koracima.

 

Ovo je izjavio gradski menadžer Goran Vesić gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

On je precizirao da primenom novog zakona o ozakonjenju objekata treba da se stavi tačka na višedecenijsku nelegalnu gradnju, a da oni objekti koji imaju uslove uđu u legalne tokove. Ovaj zakon je dao mogućnost da se u Beogradu više od 250.000 objekata ozakoni po veoma povoljnim cenama. Taj zakon znači da ubuduće nijedan kvadratni metar ne sme da se podigne bez dozvole. 

Prema Vesićevim rečima, pojedini investitori pokušali su da iskoriste tu situaciju i, verovatno u dogovoru sa opštinskim ili gradskim inspektorima, počeli da grade, pokušavajući na prevaru da prikažu da je njihova investicija započela pre donošenja ovog zakona. Time su uzeli novac od građana jer ne plaćaju naknadu za gradsko građansko zemljište.

– Grad Beograd je, u dogovoru sa resornim ministarstvom, dobio satelitski snimak iz novembra 2015. godine i naloženo je da se napravi popis svih objekata na kojima je izgradnja u toku, to jest onih koji nisu ušli u proces legalizacije. Po našim procenama u Beogradu takvih objekata ima oko 8.000. Broj još uvek nije precizan, ali svi koji se ne nalaze na satelitskom snimku su bespravni – rekao je Vesić.

Cilj države, dodao je Vesić, nije to da ruši objekte, ali zakoni i propisi moraju da se poštuju i reda u ovoj oblasti mora da bude. Investitori koji izmiruju svoje obaveze nikad više ne smeju da budu u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji nelegalno grade i tako ostvaruju ekstraprofit, napomenuo je Vesić.loading...