Odbili ste posao koji vam je ponudila Nacionalna služba za zapošljavanje? Evo koje su posledice

Posao
Pixabay.com

Preko Nacionalne službe za zapošljavanje u 2015. godini se zaposlilo 65.000 ljudi. Međutim, sa njene evidencije je obrisano 630 osoba, zbog odbijanja ponuđenih poslova ili nejavljanja poslodavcu kojem su upućeni. Oni nisu "izbrisani" zauvek, već će na Biro moći da se vrate po isteku roka od šest odnosno devet meseci.

 

Posle višemesečnog čekanja na konkretan posao, ponuđena prilika ponekad bude odbijena. Zakonska je obaveza Nacionalne službe za zapošljavanje da u takvoj situaciji skloni nezaposlenog sa liste čekanja.

Ukoliko poslodavac ponudi rad koji nije u skladu sa zakonom, ukoliko ponudi neke uslove rada koje lice ne može da prihvati iz opravdanih razloga ili ukoliko je na drugi način bilo sprečeno da se javi poslodavcu, svakako da ćemo tolerisati takav njegov stav – kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nisu svi na Birou da bi našli posao, tvrde u Nacionalnoj službi.

– Razne povlastice i oslobađanja plaćanja nekih naknada u punom iznosu, ali i s druge strane možda neka lica imaju posao koji rade u sivoj zoni pa im je u tom slučaju isplativije da nastave sa takvim statusom nego u legalnom radnom odnosu – kaže Martinović.

I dok čekaju da ih Biro pozove, nezaposleni priliku da zarade najčešće traže na internetu. Samo na portalu “Infostud” prošle godine je objavljeno 19.000 oglasa.

“Ljudi idu konkretno na sajtove kompanija, na njihove karijerne stranice, gledaju šta je u ponudi poslova, isto tako preko društvenih mreža, osim Fejsbuka i Tvitera, koriste i druge profesionalne mreže da se informišu jer kompanije često objavljuju oglase i tim putem”, rekla je Tatjana Vidaković iz “Infostuda”.

Prosek prijava po zanimanju je 130. Ako je posao privlačniji, kako kažu poslodavci, bude i hiljadu zainteresovanih.

U prethodnoj godini najlakše su do posla dolazili inženjeri telekomunikacija. Terenski komercijalista je, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, vrlo traženo zanimanje, ali ne i tako popularno, jer je zarada uslovljena učinkom.