Upotrebom bankomata uspećete da smanjite godišnje troškove.

 

Već smo uvideli da su nam bankomati umnogome olakšali plaćanje, ali to nije njihova jedina prednost. Njihovo korišćenje nam omogućava i da uštedimo 5.000 dinara godišnje. 

Klijenti banaka na našem tržištu sve manje čekaju u redu da podignu novac na šalterima, već to čine na bankomatima. Čak i kada u manjim gradovima i mestima banke zatvore poslovne jedinice, ostavljaju bankomate i na taj način zadržavaju i klijente i njihove račune. U Srbiji na milion stanovnika ima 450 bankomata, ali je sasvim izvesno da će ta brojka rasti.

Zbog toga nije ni čudo što se banke sve češće odlučuju da postave bankomate multifunkcionalnog tipa. Na njima klijenti mogu, osim osnovne funkcije podizanja novca, da plate obaveze i obave transfere novca. Te novine ne samo da štede vreme već i novac jer je prilikom plaćanja obaveza putem specijalnih bankomata povoljnije, provizije su niže, pa se na taj način može uštedeti i već pomenutih 5.000 dinara godišnje. 

U tu mrežu plaćanja ušle su mnoge banke, ali i operateri. Za tu uslugu sve zaintereovanije su i lokalne elektrodistribucije, kao i komunalna preduzeća. Ukoliko kompanije koje na taj način primaju novac u budućnosti zabeleže povećana plaćanja, izvesno je da će se sve više preduzeća interesovati za ovu opciju, koja je kod nas još novina.

Kao i svaka novina, i ova kod klijenata izaziva podozrenje, iako ne bi trebalo. Naime, korišćenje je jednostavno – kada želi da plati račun, klijent treba u bankomat da ubaci karticu, izabere uslugu za plaćanje i kompaniju kojoj plaća. Sledeći korak je da klijent postavi bar-kod tako da ga bankomat očita, a posle provere kartice skida se novac s njegovog računa i dobija potvrda, poput isečka kao i prilikom podizanja novca. Potvrda je dokaz da je račun plaćen i preporučljivo je da se čuva.loading...