Odlična biznis ideja: Gaje bukovače na socu od kafe

Originalna ideja dolazi iz Hrvatske – gajite bukovače kod kuće na socu od kafe.

Mladi bračni par iz Slavonije pre šest godina upustio se u zanimljiv poduhvat i posao razvio u Dalmaciji.Zvonko Trconić došao je na ideju kako da iskoristi talog od kafe – kosristi je za uzgoj pečuraka bukovača.

“Kafa je dobra zbog toga što ima te nutrijente koji su potrebni za hranu pečurke pomoću koje se gljiva pretvara, hrani”, rekao je Zvonko Trconić za.

On ostatke kafe, koje nabavlja po kafićima, koristi za uzgoj bukovača.

Na pakovanju taloga kafe može da se uzgoji 1,5 kilogram bukovača. Zvonko je jedini u ovom delu Evrope osmislio način da pečurke mogu rasti u svakom domu, navodi Dnevnik.hr.

“Hteo sam nešto da napravim, da kupac kada kupi, da dobije svoju svežu gljivu kod kuće i eto to mi je uspelo sa kafom”, priča Zvonko.

Put do uspeha bio je trnovit. Zvonko i njegova supruga slavonske oranice silom prilika morali su da zamene morem.

Pre šest godina iz Strošinaca su krenuli trbuhom za kruhom.

“Ostali smo oboje tamo bez posla. Nema, od zemlje se ne može živit i igrom slučaja došli ovde u Split, snašli se i nadamo se da će biti dobro”, ispričala je Zvonkova supruga Dragica.

U Dalmaciji su počeli novi život. Uz puno muke – posao je ipak krenuo. Mesečno proizvedu oko pola tone pečuraka.

Sve prodaju, a uprkos jedinstvenom ekološkom uzgoju, sve finansiraju sami. Zahvaljujući upravo ličnom trudu Zvonko i Goranka su sami sebi osigurali posao.loading...