Turističke agencije neće vraćati novac turistima samo na osnovu usmene preporuke iz Vlade.

 

Turisti iz Srbije koji zbog straha od nemira odustanu od putovanja na odmor u Tursku ostaće i bez para i bez letovanja, jer im turističke agencije neće vratiti novac.

Iako je srpski premijer Aleksandar Vučić apelovao na građane da ne putuju u Tursku jer im niko ne može garantovati bezbednost, turističke agencije neće da vraćaju novac samo na osnovu usmene preporuke srpske vlade.

– U Turskoj nije uvedeno vanredno stanje, a vlada Srbije nije zvanično zabranila putovanja u Tursku pa agencije nemaju pravni osnov da otkazuju aranžmane niti da vraćaju novac putnicima. Zasad je ukupno 10 do 15 putnika otkazalo letovanje u Turskoj. Agencije će se ponašati u skladu sa ugovorom kao i u slučajevima kada putnik otkazuje aranžman na dan ili nekoliko dana pre putovanja. To znači da će oni koji su odustali dobiti oko 10 odsto uplaćenog novca – kaže Milan Lainović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA).

On dodaje da će, ukoliko vlada Srbije zabrani putovanja u Tursku, agencije tada morati da vraćaju novac turistima. U tom slučaju štetu će pretrpeti agencije jer bi mogle da povrate samo novac od “Er Srbije” za avio karte, dok bi im pare uplaćene u hotelima propale – objašnjava Lainović i naglašava da do sredine avgusta u Tursku treba da otputuje 4.200 turista iz Srbije, dok ih je tamo trenutno nekoliko hiljada. 

Iz vlade Srbije nisu objasnili kako će ovaj problem biti rešen.