ODUSTALI STE OD LETOVANJA U TURSKOJ? Evo da li će vam agencija vratiti novac koji ste uplatili

Turska
pixabay.com

Turističke agencije neće vraćati novac turistima samo na osnovu usmene preporuke iz Vlade.

 

Turisti iz Srbije koji zbog straha od nemira odustanu od putovanja na odmor u Tursku ostaće i bez para i bez letovanja, jer im turističke agencije neće vratiti novac.

Iako je srpski premijer Aleksandar Vučić apelovao na građane da ne putuju u Tursku jer im niko ne može garantovati bezbednost, turističke agencije neće da vraćaju novac samo na osnovu usmene preporuke srpske vlade.

– U Turskoj nije uvedeno vanredno stanje, a vlada Srbije nije zvanično zabranila putovanja u Tursku pa agencije nemaju pravni osnov da otkazuju aranžmane niti da vraćaju novac putnicima. Zasad je ukupno 10 do 15 putnika otkazalo letovanje u Turskoj. Agencije će se ponašati u skladu sa ugovorom kao i u slučajevima kada putnik otkazuje aranžman na dan ili nekoliko dana pre putovanja. To znači da će oni koji su odustali dobiti oko 10 odsto uplaćenog novca – kaže Milan Lainović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA).

On dodaje da će, ukoliko vlada Srbije zabrani putovanja u Tursku, agencije tada morati da vraćaju novac turistima. U tom slučaju štetu će pretrpeti agencije jer bi mogle da povrate samo novac od “Er Srbije” za avio karte, dok bi im pare uplaćene u hotelima propale – objašnjava Lainović i naglašava da do sredine avgusta u Tursku treba da otputuje 4.200 turista iz Srbije, dok ih je tamo trenutno nekoliko hiljada. 

Iz vlade Srbije nisu objasnili kako će ovaj problem biti rešen.loading...