Prvo povrće gajeno u okviru programa edukacije proizvođača „Podrži da se održi", postalo je deo ponude 19 odabranih Maksi i Tempo objekata u Beogradu.
Sezonu održivih i lokalno gajenih proizvoda otvorili su paradajz, tikvice, peršun, šargarepa, čeri paradajz i paprika, a u narednom periodu očekuje se i rod prvih održivih jabuka, krušaka, krastavaca, paškanata, keleraba, krompira, navodi se u saopštenju kompanije Delez Srbija.
Svi proizvodi su vidno obeleženi na mestu prodaje, a pored geografskog prikaza porekla voća i povrća i informacija o gazdinstvu-proizvođaču, potrošače će o koristima ovih organski uzgajanih proizvoda edukovati studenti Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.
Takođe, na mestu prodaje biće postavljeni materijali koji će potrošačima pružiti dodatne informacije o proizvodima i procesu proizvodnje.
Voće i povrće uzgajano na održiv način u Srbiji, rezultat je programa edukacije proizvođača „Podrži da se održi”, koji je kompanija Delez pokrenula sa ciljem uvođenja dobre poljoprivredne prakse i sertifikacije proizvođača do 2020. godine.
U program „Podrži da se održi” uključeno je deset gazdinstava iz cele Srbije koji će upravljanjem i kontrolisanjem svih segmenata proizvodnje, štiteći prirodu, proizvesti zdrav proizvod za potrošače Maksija i Tempa.
Proizvođači uključeni u program bili su u obavezi da pribave analize, ateste i potvrde o biološkoj i hemijskoj ispravnosti zemljišta, vode, pesticida i drugih elemenata koji će doprineti održivoj proizvodnji voća i povrća.