OSTAVITE DOBAR UTISAK I UČVRSTITE INTEGRITET: Tokom razgovora za posao ISKRENOST je najvažnija!

Razgovor za posao
sxc.hu

Ukoliko idete na razgovor za posao, vodite računa kakav ćete prvi utisak ostaviti na poslodavca.

 

Budućeg šefa gledajte pravo u oči, nabacite osmeh i udobno se smesti kako bi intervju prošao što “bezbolnije” a prvi utisak bio što bolji, savetuju stručnjaci. Na trik pitanja odgovarajte iskreno…

Nemojte zaboraviti na pripremu, pa se pre intervjua raspitajte o kompaniji i radnom mestu na koje se javljate.

– Početak razgovora često je najstresniji deo jer ste tek upoznali ispitivača i ne znate šta vas čeka, pa upravo u tim ključnim trenucima najmanje razmišljamo o tome kakve poruke šaljemo svojim telom – ističe za “24 sata” konsultantkinja za poslovno savetovanje Tihana Cuzek. 

Važno je da se udobno smestite, opustite ruke, sagovornika gledate pravo u oči i pokušate dati što iskrenije odgovore na pitanja. 

– Smislite svoje i izbegnite odgovore koje ste pročitali na internetu – verovatno je da su ih pročitali i drugi kandidati, a vaš cilj je istaći se među njima. Prisetite se svojih dosadašnjih uspeha i dajte poslodavcu razlog zašto bi zaposlio baš vas. Najčešće postavljaju pitanja vezana za prethodno radno iskustvo, pristup poslu, motivisanost, odnose sa kolegama i o načinu funkcioniranja u stresnim situacijama. Zato u što kraćem vremenu, sagovorniku kažite konkretne primere, kako bi imao što jasniju sliku o vama – dodaje Cuzek.

Kad je reč o trik pitanjima, u tom slučaju najbolje prolazi iskrenost. Jedno od najčešćih glasi: “Koliko dece imate ili planirate li decu”. Ako je vaš odgovor potvrdan, istaknite veštine koje ste stekli kao roditelj, a koje istovremeno mogu biti korisne i na poslu. 

– Ako tek planirate da osnujete porodicu, budite iskreni – nema smisla da lažete, pa da onda godinu dana kasnije tražite porodiljsko bolovanje jer tako rušite svoj integritet. Poslodavcu objasnite da ćete ga o svemu na vreme obavestiti kako biste zajedno učinili da posao ne trpi – navodi Cuzek.

Jeste li se već javljali na oglase za posao?  takođe je često trik pitanje – govori Cuzek i pojašnjava da poslodavac zapravo želi saznati na koja ste se mesta javljali i u kom smeru želite razvijati karijeru. loading...