Da li vam je nekada muka od svog posla? Da li želite da pobegnete i nikada se ne vratite? Koliko puta ste razmišljali o tome šta biste tom prilikom rekli svom šefu? Piscu Šervudu Andersonu (Sherwood Anderson) se u 41. godini pružila ta prilika, a evo šta je on uradio…

 

Kao mnogi proslavljeni stvaraoci kao što su F. Skot Ficdžerald (F. Scott Fitzgerald), Dr. Sus (Dr. Seuss) i Vendi Meknoton (Wendy MacNaughton) i Šervud Anderson je počeo sa marketinškom karijerom kako bi spojio kraj sa krajem, prvo kao advokat u advertajzingu, potom kao prodavac oglasa i, na kraju, kao kopirajter u jednoj čikaškoj marketinškoj agenciji, sve dok nije postao uspešan romanopisac u svojoj 41. godini.

Iako je on bio čovek sa vanvremenskim, dubokim uvidom u kreativni život i stvaralac mnogih istorijskih poučnih poruka, on je takođe bio i čovek izvrsnog humora i dosetljivosti. 1918. godine kada je došlo vreme da se oslobodi okova korporativnog sveta i svim srcem zaroni u stvaranje svoje umetnosti, Anderson je napisao, možda jedno od najboljih ostavki na svetu.  A ono glasi:

„Dragi Bartone,

Zaposlio si čoveka za koga sam dugo mislio da bi trebao biti otpušten. Mislim na Šervuda Andersona. On je sposoban druškan, ali sam dugo vremena bio ubeđen da njegovo srce nije na ovom poslu.

Ne dovodi se u pitanje činjenica da je ovaj Anderson na izvestan način dao doprinos našoj organizaciji. Njegova kosa, na prvom mestu, sva gusta i neuredna, daje umetničku bezbrižnost njegovom ličnom izgledu koja nekada oduševljava ljude kao što su Frenk Lojd Rajt (Frank Lloyd Wright) kada uđu u kancelariju.

Ali Anderson nije zaista produktivan radnik. Kao što sam i rekao, njegovo srce nije na poslu. Mislim da bi trebao da dobije otkaz, a ako vi nećete da mu ga date, onda ću ja biti toliko drzak da to sam učinim. Iz tog razloga predlažem da Anderson prekine sve odnose sa ovom firmom (prvog sledećeg meseca). On je fin čovečuljak. Lako ćemo ga otpustiti, ali bolje da ga išibamo.

Vaš,

Šervud Anderson.“loading...