OTKRIVAMO: Zašto je med skup i kako da prepoznate pravi pčelinji?

Zbog čega je med ove godine toliko skup i zašto je tržište preplavljeno 'lažnim medom', otkrio nam je dugogodišnji pčelar i proizvožač meda Zdravko S.

Ove jeseni Srbija plaća med kao suvo zlato, a još se usred nestašice pčelinjeg meda, pojavilo dosta ‘lažnjaka’ koji se prave od šećera i sirupa. Zašto je to tako i kako da razlikujete pravi med od lažnog za Dnevno.rs na ova pitanja odgovorio je dugogodišnji pčelar i proizvođač meda iz Beograda Zdravko S.

– Morate biti svesni da su ove poplave koje su zadesile Srbiju uništile sve. One su glavni krivac što ove godine, gotovo da nema meda. A, i ono malo meda što je uspelo da se proizvede sada košta ‘Boga oca’. To je sasvim normalno, jer najskuplja je roba koje malo ima na tržištu – kaže pčelar.

Ovih dana u Srbiji bilo je dosta prodaje lažnog meda, objašnjenje za to je sledeće:

– Upravo zbog te nestašice meda i visokih cena koje je prate, pojavila se nekolicina ljudi koja pod etiketom pravog meda, po pristupačnoj ceni prodaju veštački med – objašnjava Zdravko.

Kako se pravi veštački med i da li je on opasan po zdravlje, Zdravko kaže:

– Veštački med uglavnom prave tako što mešaju vodu, šećer i sirup. Jeftini sastojci, a dobra zarada za te prevarante. Ne, nije opasan po zdravlje, ali ste žrtva prevare – govori pčelar.

Zdravko je dao par saveta kako da prepoznate pravi pčelinji med i kako da budete sigurni da ste kupili pravi med.

– Jako je važno da dobro pročitate sastojke na etiketi proizvođača,  ako kupujete na pijaci, najbolje je da kupite kristalizovani med ili kako naš narod kaže ‘ušećeren’, jer to je pokazatelj da je taj med pravi. Veštački med ne može da se kristalizuje. Jedini način kako da budete sigurni da kupujete pravi pčelinji med, jeste da kupujete od pčelara koje lično poznajete, ili po preporuci. Naravno i od proizvođača koji stoje iza kvaliteta i imena svoje proizvodnje – završio je Zdravko S. za Dnevno.rs

Vrste meda koje su najprodavanije u Srbiji i za šta su dobre:

Bagremov med – gotovo bezbojan ili žućkastozelene nijanse, mirisa na bagremov cvet, retko kristališe, sadrži više voćnog nego groždjanog šećera. Deluje umirujuće. Leči stomačne bolesti.

Livadski med – žućkast do tamnosiv, prijatnog ukusa i m irisa, brzo kristališe.Pomaže kod obolenja srca i krvnih sudova, kod malokrvnosti ali i kod mnogih drugih obolenja.

Lipov med – žut do crvenkastožut sa zelenkastim nijansama, prijatnog ukusa i mirisa na lipov cvet, brzo kristališe .Deluje antiseptički i umirujuće pa ga je dobro koristiti kod nazeba, bronhitisa, za iskašljavanje.