Smešten u središnjem delu Švajcarske, Cirih je grad koji se ponosi čistoćom, uređenošću, čokoladom i sirevima. Godinama unazad Cirih je proglašavan za grad u kojem se najbolje živi i u kojem sve funkcioniše kao švajcarski sat.

Inako nije glavni grad Švajcarske, Cirih je centar finansijskog, kulturnog i obrazovnog života. Cirih se u poslednjih sto godina od alpskog gradića pretvorio u metropolu u kojoj mogu da se čuju svi svetski jezici i probaju svi mediteranski ukusi. U njemu živi oko 2 miliona stanovnika i on predstavlja globalno bankarsko središte.

Ponosi se titulama „najčistijeg” i „najuređenijeg” grada

Smešten je na kraju Ciriškog jezera na izvoru reke Limat, u nemačkom delu Švajcarske.
Cirih je 2007. godine proglašen za grad sa najboljim i najvišim standardom života na zemlji, i godinama zaredom osvaja titule „najčistijeg”, „najbogatijeg” i „najuređenijeg” grada.

Šoping počinje na aerodromu

Čim zakoračite na ciriški aerodrom, počinje prava avantura. Aerodrom važi za jedan od najvećih u Evropi, a ako niste dobri u orijentaciji, rizikujete da se izgubite na njemu.

Od piste do aerodroma uglavnom idete vozom, a na njemu postoji i veliki broj pokretnih staza kako bi što pre stigli do željene tačke.
Kada prođete rigoroznu kontrolu, ulazite u svet čokolade, šopinga i sireva. Već na samom aerodromu nalazi se više od 60 radnji.

Ipak, glavna ulica u gradu i mesto za šoping je Banhofstrasse, gde se nalazi više od 300 specijalizovanih prodavnica. Naravno, cene su duplo više nego u Beogradu, ali zato kada je sezona sniženja, u januaru ili avgustu, možete da kupite stvari po 75 posto nižoj ceni. Ali stvarno.

Na svakom koraku možete da nađete zanimljive stvari, a kada pogledate lica ljudi, na njima nećete videti brigu, tugu ili žurbu.

Grad pun kafića, barova, hotela

Cirih ima mnogo šta da ponudi turistima. Stari deo grada Niderdorf odiše toplinom, sve građevine su dobro očuvane i oslikavaju se u Ciriškom jezeru.

Stari grad je prepun kafića, klubova, hotela, barova, kioska sa hranom iz svih krajeva sveta, a tako se nalazi i „ulica crvenih fenjera”.
Dok šetate ovim gradom, možete da čujete razne jezike, vidite ljude iz svih krajeva sveta, ali i najluksuznije automobile na svetu.

Raj za ljubitelje čokolade

Ako ste ljubitelj čokolade, Cirih je pravi grad za vas. U njemu se nalaze fabrike i prodavnice kompanija „Nestle”, „Toblerone” i „Lind”. Naravno, ako ste pravi sladokusac, na čokolade će vam otići najveći deo novca, jer morate da probate svaku vrstu.

Sve funkcioniše kao „švajcarski” sat

Ono po čemu se ovaj grad, kao i sama Švajcarska izdvajaju, je odličan javni gradski prevoz. Cirih je odlično povezan tramvajskim i autobuskim linijama. Sve funkcioniše besprekorno i ako slučajno zakasnite minut na stanicu, moraćete da čekate drugi prevoz. Ipak ne morate da brinete, jer drugi stiže tačno u minut.

Cirih je poznat i po bankama. Prema poslednjim procenama, u ovom gradu postoji čak 275 banaka, u kojima radi oko 50.000 ljudi.
Ipak, ono što svima prvo „zapadne” za oko su visoke cene. Ako želite da popijete kafu, trebalo bi da izdvojite bar 5 franaka, što je oko 500 dinara. Karta za gradski prevoz, koja važi 24 sata, košta 8 franaka, dok poseta, na primer, Zoološkom vrtu, staje 25 franaka.

Po svemu sudeći, Cirih je skup grad za život, ako dolazite iz Srbije. Ipak, i naši ljudi koji godinama žive i rade u Švajcarskoj, barem jednom mesečno odlaze u Nemačku u kupovinu namirnica, koja je nekoliko puta jeftinija. Međutim, većina njih zna da će sledećeg meseca dobiti platu na vreme, zbog čega žive mnogo bezbrižnijim životom.

U svakom slučaju, nećete pogrešiti ako jednog dana odlučite da posetite Cirih.

To su uradili i Tomas Man, Mileva i Albert Ajnštajn, Lenjin, Vagner, Tina Tarner i druge slavne ličnosti, koje su odlučili da se skrase u ovom gradu.

 loading...