OVAJ FAKULTET U SRBIJI UPISUJU STUDENTI IZ CELOG REGIONA, a šanse da se zaposle su NEPOSTOJEĆE

Škola
Beta

Ovaj smer upisuju studenti iz cele Srbije, ali za njega ne postoji šifra na birou!

 

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Kikinde, jedina u Srbiji ima akreditovani smer vaspitača za tradicionalne igre. Ovaj smer upisuju, ne samo studenti iz cele Srbije, nego iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ova stavka u biografiji fakulteta uopšte nije bitna, jer nakon diplomiranja za njega ne postoji šifra na birou!

– Studenti i studentkinje studijskog programa Strukovni vaspitač za tradicionalne igre, susreću se sa velikim problemom, tačije, nepostojanjem šifre, koja bi njihovo zanimanje stavila na tržište rada i istovremeno obavezala institucije – ustanove kulture, kulturno-umetnička društva i slično, da zaposle mlade stručnjake i stručnjakinje iz ove oblasti – rekla je za portal SrbijaDanas.com profesorka koja je do nedavno predavala na ovom fakultetu, Dragana Stojanović i dodaje da to što je fakultet akreditovan, čini čitavu sitaciju čini “paradoksalnijom”.

Sa druge strane, u Crnoj Gori i Bosni postoji šifra, pa studenti i studentkinje diplomci na ovom smeru nemaju problem sa kojim se susreću akademci kikindskog fakulteta. 

Oni kažu da su pravili proteste, slali dopise Ministarstvu prosvete, ali da odgovor nisu dobili. Spomenuli su, takođe, takozvane zamenske smerove na birou preko kojih prijave studenta sa stručnom spremom koja je približna tradicionalnom smeru, na primer profesionalni igrač, baletan i slično.