Ovi proizvodi iz Srbije su traženi u celom svetu

'Plazmu', 'knjaz Miloš', kupuju rado i strani kupci i naša dijaspora. 'Ružno pače', mamac, ide u 28 zemalja, 'crnu strelu' traže u Americi.

Postoji nekoliko proizvoda iz Srbije koji su poznati izvan naših granica. I to ne samo od Vardara pa do Triglava. Popularni su i u zapadnoj Evropi, Americi, Africi, Aziji. Internom analizom Novosti su došle do ovih podataka:

ORUŽJE

Na listi proizvoda koji traju su i „najlepše želje”, pršuta, ajvar, kajmak, sir, rakija, maline… Iako ih je savremena tehnologija oružja „pregazila” pre mnogo godina, nekoliko proizvoda naše „Zastave oružja” i dalje su veoma traženi u inostranstvu – „CZ 999 škorpion”, „E39″ i dalekometna puška „crna strela”.

– U veoma surovoj tržišnoj utakmici moguće je opstati samo ponudom proizvoda izuzetnog kvaliteta – kaže direktor ove kragujevačke kompanije Rade Gromović.

„Zastava oružje” je prisutna na svetskom tržištu duže od 160 godina. Krajem osamdesetih pojavio se CZ99, sankcije su omele njegov uspeh, ali su naslednici CZ999 „škorpion” i EZ9 u punoj meri afirmisali brend „zastava”. Posebno osvojivši američko tržište, na kojem je u poslednjih pet godina prodato preko 10.000 jedinica. Prema Gromovićevim rečima, pored američkog tržišta i u ostale delove sveta, pre svega tržište Bliskog istoka i zapadne Afrike u istom periodu je prodato preko 30.000 jedinica od čega su 2.000 u „luks” varijanti.

– Svojom pouzdanošću, lakoćom rukovanja i efikasnošću, strane kupce osvojila je i „crna strela”, dalekometna antimaterijalna puška koja ima i atribute snajperske puške – kaže Gromović. – U proizvodnom programu godišnje imamo blizu 80 različitih artikala, a time smo jedini svetski proizvođač koji je u domenu proizvodnje lovačkog, sportskog i vojnog oružja, sa toliko različitih proizvoda.

TORBE, KAIŠEVI I OSTALI PROIZVODI OD KOŽE

Kao specijalista za izradu predmeta od kože, novosadski „Manual” je odavno osvojio svetsko tržište. Muške i ženske kožne torbe, kaiševi i neseseri, pronašli su put do kupaca u svim republikama bivše SFRJ kao i u Norveškoj, Češkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Nemačkoj, Australiji, Rusiji i Velikoj Britaniji.

MAMCI

Gotovo da nema vodene grabljivice koja se još nije upecala na čačanski mamac „ružno pače”. Zato preduzeće „Agli Dakling” („Ružno pače”) svoje varalice izvozi u čak 28 zemalja sveta! Čak 88 odsto proizvedenih veštačkih mamaca za sportski ribolov od ukupne godišnje proizvodnje ide za inostranstvo.

– Naš mamac postao je u svetu poznat još pre više od dve decenije, kada je firma „Ružno pače” radila u sklopu čačanskog „Grafoprometa” – kaže Dragan Filipović, suvlasnik „Agli Daklinga”. Veliko iskustvo i godine testiranja dali su rezultat i naši mamci postaju poznati širom sveta po neprevaziđenoj lovnosti. Najveći deo posla u proizvodnji ovih varalica je ručni rad i tehnološki postupak procesa proizvodnje je patentiran. Varalice nastaju od specijalne vrste drveta – južnoameričke balse ili afričkog žutog drveta sambe.

U ovom momentu firma izvozi u Kanadu, Ameriku, Kolumbiju, Čile, Rusiju, Litvaniju, Estoniju, Ukrajinu, Slovačku, Italiju, Finsku, Nemačku, Holandiju, Japan. U već čuvenom čačanskom preduzeću proizvodi se više od 1.200 vrsta mamaca, u zavisnosti od veličine modela i njegove dekoracije. Mesečno se proizvede od pet do 10.000 varalica. U Srbiji se ovi proizvodi mogu kupiti samo od firme „Ribosport MM” iz Užica.

IT SEKTOR

Naučnici beogradskog instituta „Mihajlo Pupin” zaposleni u preduzeću „Automatika” su zahvaljujući neprekidnom praćenju tehnološkog razvoja u oblasti sistema upravljanja, obezbedili dobru poziciju na svetskom tržištu, čak i u ozbiljnoj konkurenciji velikih stranih kompanija.

– Reč je o kvalitetnim sistemima upravljanja, uređajima i softverima različitih tehnologija koji zadovoljavaju visokotehnološke standarde i mogu da se primenjuju od lokalnog nadzora do proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije – objašnjava mr Milenko Nikolić, direktor „IMP-Automatike”. Od 2001. godine naši DCS sistemi upravljanja postavljeni su u oko 70 odsto srpskih termoelektana i na svim agregatima hidroelektrana.Druga oblast u kojoj imamo svetske proizvode su sistemi za upravljanje saobraćajem odnosno za naplatu putarine. Veliko iskustvo u gradnji i održavanju ovih sistema, po rečima našeg saradnika, omogućilo im je da slične projekte realizuju u zemljama regiona i Rusiji. Naši sistemi „naplaćuju” putarinu na auto-putu Sarajevo – Zenica, a ugovorili smo je i na delu auto-puta u okolini Banjaluke. Sisteme za nadzor postavili smo u hidroelektranama „Višegrad” i „Trebinje”. Osim toga, nadomak smo velikih poslova u Turskoj, Egiptu i Nigeriji, i to po sistemu „ključ u bravu”.loading...