Ovo je moguće samo u Srbiji: Dobili otkaze putem mejla!

U nedelju uveče oko 60 zaposlenih u filijali švajcarske IT kompanije 'Drej' dobili su mejlom obaveštenje da u ponedeljak ne dolaze na posao.

Otkaz bez ikakvog upozorenja! Firma pokreće proces likvidacije. Kad su ipak došli u firmu iz koje su u petak posle podne mirno otišli na vikend, obezbeđenje ih nije pustilo ni da dođu do ulaznih vrata.

– Naravno, i u ponedeljak i u utorak ujutru svi smo ipak došli ispred prostorija jer nismo mogli da verujemo da nas na ovaj način obaveštavaju da smo dobili otkaz. Tamo je bila i naša direktorka Danijela Dimitrić u poluuplakanom stanju. Rekla nam je da je tek pre dva dana saznala da će firma biti likvidirana. Pitali smo je zašto nas nije upozorila, ali je samo odmahnula glavom – pričaju zaposleni u „Dreju”.

Rukovodstvo kompanije u nedelju je obavestilo zaposlene o pokretanju likvidacije, a u ponedeljak su pokušali da pokrenu ovaj postupak u Agenciji za privredne registre (APR). APR je njihovu prijavu odbacio jer u njoj nije bio određen likvidacioni upravnik. U međuvremenu, kompanija je predložila da to bude stečajni upravnik Rade Šević, koji će odmah po stupanju na dužnost uručiti otkaze za 60 zaposlenih u „Dreju”.

Ono što najviše čudi je to što sa planovima za gašenje firme nisu bili upoznati ni menadžeri, pa ni direktorka kompanije, a nezadovoljne i zbunjene radnike je ispred firme sačekao Konstantin Vuk Savićević, direktor i osnivač kompanije „Orah” koja posluje na istoj adresi kao i „Drej”.

On je inače sin Milorada Savićevića, nekadašnjeg direktora „Geneksa”. U razgovoru za Blic Savićević se predstavio kao spoljni saradnik kompanije i prijatelj firme.

– Ne znamo u kom se svojstvu on tamo našao, ali nam upravo on dva dana nije dozvolio da uđemo u firmu. Ponašaju se prema nama kao da smo smeće. U ugovorima nam stoji da je otkazni rok 60 dana. Nikada nismo čuli da se zaposleni o ovako teškim stvarima obaveštavaju mejlom tokom vikenda – objašnjavaju zaposleni.

Ono što zaposlene najviše čudi je to što nije bilo nikakve najave ili nagoveštaja da bi ovako nešto moglo da ih zadesi.

– Firma je dobro poslovala. Pre dve nedelje imali smo tim-bilding na Adi. Nedavno nam je bila i švajcarska delegacija u poseti, održali su nam neke radionice, delovali su zadovoljno. Neki od nas su pre manje od mesec dana potpisali ugovore na neodređeno, plate nikada nisu kasnile, imali smo svu opremu koju poželimo, zato nam je svima ovo veliki šok – objašnjavaju.

Inspekciji rada u poslednja dva dana stiglo je 19 prijava zaposlenih, pa inspektori već rade na ovom slučaju.