Ovo je najskuplja poštanska marka na svetu

Poštanska marka iz 19. veka iz britanske kolonije u Južnoj Americi danas bi mogla da postane najvrednija marka - opet, pošto je već tri puta obarala rekord prodajom na aukciji.

Procenjuje se da bi na aukciji u Sotbiju markica iz 1856. iz Britanske Gvajane mogla biti prodata za 10 do 20 miliona dolara.

Ova neobična marka je tri puta u svojoj istoriji obarala vrednost na aukciji za pojedinačno prodatu markicu. Ova poštanska marka dimenzija 2,5 centimetra s 3 centimetra, nije viđena u javnosti od 1986. godine. To je jedina marka koja nedostaje privatnoj kolekciji britanske kraljevske porodice.

Trenutni rekord drži švedska marka iz 1855. godine koja je 1996. godine prodata za 2,3 miliona dolara. Dejvid Reden iz Sotbija je rekao da je reč o „superstaru” među poštanskim markicama, dok je Dejvid Bič, bivši kurator za marke u Britanskoj biblioteci, uporedio njenu kupovinu s kupovinom „Mona Lize”.

Poslednji vlasnik markice iz Gvajane je bio Džon E. du Pont, naslednik bogatstva porodične hemijske kompanije, koji je osuđen za ubistvo olimpijskog šampiona u rvanju iz 1984. godine.

Njen prvi vlasnik bio je 12-godišnji Škotlanđanin koji je živeo u Južnoj Americi i koji ju je dodao u svoju kolekciju pošto ju je slučajno pronašao među porodičnim dokumentima 1873. godine.

Marku je prodao za par šilinga lokalnom kolekcionaru Nilu Mekinonu. Mekinon je marku čuvao pet godina da bi je prodao dileru iz Liverpula koji je uvideo njenu posebnost. Marka je dalje preprodata grofu Filipu fon Feraju, koji je važio za jednog od najvećih kolekcionara markica. Posle njegove smrti 1917, markica je postala deo kolekcije u muzeju u Berlinu, a kolekciju je preuzela Francuska na ime ratnih reparacija da bi je prodala na 14 zasebnih aukcija.

Markica iz Gvajane je prodata za 35.000 dolara 1922. što je tada bio rekord za jednu marku. Do sada je marka preprodavana više puta, a poslednji rekord je postigla 1980. godine, kada je prodata za 935.000 dolara.