Ovo je Srbija: Ako roditelj ne može da vam sredi posao, ništa od radnog mesta

Istraživanje koje je sprovedeno u sedam zemalja jugoistočne Evrope, kao i u Turskoj i Izraelu, ispitivalo je u kom procentu mladi samosatalno, a u kom uz pomoć roditelja traže posao.

U Srbiji roditelji intenzivno pomažu deci u pronalasku posla u 65 odsto slučajeva.

Na Kosovu je taj procenat 60, u Bosni 40, a otprilike svakoj drugoj mladoj osobi od pomoći u zaposlenju su roditelji u Makedoniji, Turskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj i Izraelu, pokazuju rezultati uporedne analize stručnjaka londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE). Stručnjaci preciziraju da svakoj drugoj mladoj osobi u Crnoj Gori roditelji intenzivno pomažu u pronalasku zaposlenja.

Istraživanje je sprovedeno u sedam zemalja jugoistočne Evrope, kao i u Turskoj i Izraelu, a analitičari procenjuju da su ključni razlozi za taj trend finansijske poteškoće poslodavaca, ali i nedostatak motivacije i određenih veština kod mladih.

Tek tri odsto maturanata u Hrvatskoj samostalno traži posao – u 70 odsto slučajeva snažnu podršku daju im roditelji, a u čak 85 odsto roditelji to čine “jako” i “veoma jako”. Hrvatska se zbog tog podatka svrstala na prvo mesto lestvice porodične pomoći.