Ovo je zemlja u kojoj se najviše na svetu raduju letu

Stopa nezaposlenosti je u Grčkoj u aprilu pala na 27,3 sa 27,5 odsto iz istog meseca prošle godine, pokazali su danas zvanični podaci u Atini.

Grčki Zavod za statistiku, međutim, navodi da je broj ljudi bez posla u aprilu uvećan za 36.000 na godišnjem i 3.600 na mesečnom nivou, na nešto iznad 1,3 miliona ljudi, prenosi agencija Frans pres.

Stopa nezaposlenosti je u martu takođe iznosila 27,3 odsto. U aprilu je nezaposlenost među mladima iznosila 56,3 odsto, a među ženama 30,7 odsto.

Grčka se nada da će ove godine uspeti da se izvuče iz šestogodišnje bolne recesije, budući da je ekonomsko poverenje u porastu nakon četiri godine stroge budžetske štednje i reformi.

Atina je prošle godine registrovala primarni budžetski suficit, a u aprilu je obavila prvu aukciju srednjoročnih obveznica od početka krize iz 2010.

Očekuje se da će snažna turistička sezona dodatno pomoći u oporavku privrede. Asocijacija turističkih preduzeća Grčke navodi da je, na aerodromima, broj međunarodnih dolazaka u prvom kvartalu uvećan 17 odsto na 760.000.

Grčka ove godine očekuje više od 20 miliona turista.