Ovo sigurno niste znali: U ovim slučajevima ne morate da platite hranu u restoranu!

Malo građana zna da, ako jelo ili piše koje su dobili ne odgovara po kvalitetu i količini onom što su naručili, ima potpuno pravo da takvu uslugu ne plati ili odbije i traži novu.

Zagoreli ćevapi, muva u supi, prljav stolnjak i neljubazan kelner u restoranu nisu dovoljno jak razlog da se prosečan srpski potrošač izvede iz takta i potraži pravdu uz pomoć nadležnih inspekcija i udruženja potrošača.

Malo građana zna da, ako jelo ili piše koje su dobili ne odgovara po kvalitetu i količini onom što su naručili, ima potpuno pravo da takvu uslugu ne plati ili odbije i traži novu.

Zbog toga je loša restoranska usluga retko razlog za žalbu potrošača u Srbiji. To najpreciznije dokazuje podatak da je u poslednjih godinu dana Odeljenju turističke inspekcije Beograda pristigla samo jedna prijava gosta nekog restorana, koji se žalio na “nedovoljno krvav biftek”.

Koja prava ima gost:

Vraćanje hrane i piće koji nisu dobro napravljeni

Neplaćanje hrane i piće

Reklamacija

Podnošenje prijave veterinarskoj ili sanitarnoj inspekciji

Podnošenje prijave udruženjima potrošača

Međutim, naši potrošači svedoci su da u kafanama i te kako postoji razlika između poručene hrane i one koja se servira. Anđela J. (37) iz Beograda navodi za Informer da je u jednom restoranu doživela neprijatnost kada joj je kelner doneo potpuno zagorele ćevape:

– Moje prijateljice nisu htele da se žale jer ih je bila sramota od drugih gostiju. Jele su i pored toga što je bilo potpuno neukusno. Ja sam, ipak, pozvala kelnerai pitala ga zašto je meso ugljenisano. On se pravdao da je meso malo rešije, iako su ćevapi bili bukvalno crveni. Na jedvite jade je doneo novu porciju mesa, koju sam morala da čekam čitavih 45 minuta – žali se sagovornica Informera.

Pomoćnik ministra trgovine u sektoru Turističke inspekcije Gordana Radosavljević kaže za Informer da kada posluženo jelo ili piće po kvalitetu ili količini ne odgorvara narudžbini, gost ima pravo da ne plati i odbije takvu uslugu:

– Piće se poslužuje u zatvorenim bocama i mora da se otvara isključivo pred gostom. Bez pristanka ugostitelja, gost ne može naknadno da otkaže ili menja poručenu hranu. S druge strane, naručeno piće gost može da otkaže ili menja sve dok ga ugostitelj ne posluži. Pića koja se pripremaju, takođe, mogu da se otkažu na isti način kao i narudžbina hrane, znači uz pristanak kelnera – izičita je Radosavljević.

Ona kaže da ukoliko gost i ugostitelj ne mogu sami da reše spor, mogu da se obrate Sudu časti pri Privrednoj komori Srbije:

– Prijavu Sudu časti može podneti i turistički inspektor na poziv gosta restorana ako utvrdi da ugostitelj nije dobro postupio – dodaje Radosavljević.

Kome se žaliti:

Veterinarska inspekcija – loša i nekvalitetna hrana

Sanitarna inspekcija – loša higijena u restoranu

Udruženja potrošača – sve pritužbe na uslugu i rad restorana