Ovo su naši argumenti? Evo zašto Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

Šefica tima Srbije za pregvore sa EU, Tanja Miščević izjavila je u subotu uveče da je Srbija "uskladila 62 odsto" politike s politkom Evropske unije i istakla da Beograd ima "kvalitetnu argumentaciju" za neuvođenje sankcija Rusiji.

Miščević je za B92 rekla da je obaveza Srbije da uskladi spoljnu politiku s politikom EU nastala još potpisivanjem Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

– U ovom momentu procenat usklađenosti je 62 odsto. Srbija ima dobru argumentaciju za razmimoilazenje sa EU oko stava prema Rusiji, a to se odnosi na političke, ekonomske i tradicionalne veze. Ipak, svakoga dana Srbija mora da povećava usklađenost, a do momenta (stupanja u) članstva u EU, EU mora da prihvati različit spoljnopoliticki stav Srbije – rekla je Miščević.

Po njenim rečima, Srbija insistira da se sa Evropskom unijom najpre započnu pregovori o najtežim poglavljima pretpristupnog procesa jer je u njima osnova reformi.

– U poglavljima 23. i 24. se nalaze osnove reformi pravosuđa, lokalne samouprave, borbe protiv korupcije, zaštite osnovnih ljudskih prava. Taj sistem je uveden pri pregovorima (EU) s Crnom Gorom, dakle da se u pregovore kreće s najtežim poglavljima – navela je Miščević. “Najteže od najtežih” je poglavlje 35, koje sadrži i odredbe o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a, kako je navela Miščević, za sada nema tehničkih mogućnosti da se to poglavlje “otvori”.

– Na tome insistira Nemačka, Bundestag je doneo definiciju tačaka koje nemačko Ministarstvo spoljnih poslova mora da nametne pri pregovorima s bilo kojom zemljom. To kod nas znači praćenje normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Sada nema tehničkih mogućnosti da se otvori to poglavlje, treba Evropska komisija najpre da predstavi izveštaj, pa da se onda formiraju pregovaračke pozicije. Do kraja godine je teško to uraditi, ali je EU politička tvorevina u kojoj se konsenzus moze postići i preko noći tako da nista nije nemoguće – ocenila je Miščević.

Po njenim rečima, tehnički je moguće “otvoriti” poglavlje 32. koje se odnosi na finansije, za koje postoji sva neophodna dokumentacija. Miščević je dodala da su pregovori Srbije sa EU počeli septembra prošle godine, započinjanjem zajedničkog analitičkog pregleda stanja po oblastima pregovora – “skrininga”.