Ovo zvaničnici kriju od nas: Prava vrednost evra iznosi 180 dinara!

Tolika je sadašnja realna snaga srpske valute kad se pogleda odnos cena kod nas i u EU

Strmoglavim skokom evra na čak 116,73 dinara u poslednja tri dana domaća valuta dostigla je novi istorijski minimum. Iako pad dinara znači povećanje rate za kredite u evrima i veće cene robe iz uvoza, stručnjaci upozoravaju da ni ovakav kurs ne odražava pravo stanje srpske privrede, već da bi evro realno trebalo da vredi oko 180 dinara!

Tolika bi, naime, bila prava „snaga” dinara da se njegov odnos prema evru ravnomerno usklađivao sa stvarnim promenama cena u Srbiji i zemljama Evropske unije od 1994. godine, kada je Srbija nakon hiperinflacije uvela novi dinar, koji je vredeo kao tadašnja nemačka marka.

Dinar bio realan do 2005.

Dragovan Milićević, profesor i ekonomski konsultant, objašnjava da je realan kurs onaj koji obezbeđuje jednakost kupovne moći u zemlji i inostranstvu.
– Pravilo je da kurs odražava snagu privrede. Srbija, nažalost, ima slabu privredu, a jaku valutu koja ne predstavlja pravo stanje. Kada bi se strogo gledala nauka i odnos kretanja cena u Srbiji i Nemačkoj, kasnije EU, od 24. januara 1994, kada je uspostavljen novi kursni odnos nakon hiperinflacije, ravnotežni kurs bi trebalo da bude oko 180 dinara za evro – tvrdi Milićević.

On dodaje da se odnos dinara i evra prilično ravnomerno usklađivao sve do sredine prošle decenije, kada je dinar počeo da jača usled priliva stranih investicija i veće ponude deviza.

– Postepenog usklađivanja kursa posle 2005. nije bilo i zato je propuštena šansa za uspostavljanje realnog kursa, od kojeg bi država imala mnogo veće koristi. Imala bi manju zaduženost, manji uvoz svakakve robe (jer je roba iz uvoza u dinarima bila jeftinija od domaće), bio bi sprečen pad privredne aktivnosti jer je tržište preplavljeno jeftinom uvoznom robom – ocenio je Milićević.

NBS uzalud brani slabu valutu

On zato smatra da je devizni kurs u protekloj deceniji bio jedan od glavnih problema srpske ekonomije, o čemu govori i činjenica da je radi odbrane precenjenog dinara kamatna stopa Narodne banke Srbije bila na izrazito visokom nivou, što je značilo i skupe kredite.

– Ipak, ispravljanje kursa je ovog trenutka nemoguće i nepotrebno, jer slaba valuta, kada je reč o Srbiji, ne podstiče izvoz, dok bi indeksirana potraživanja po kreditima u evrima dovela do kompletnog bankrota kako države tako i stanovništva – zaključuje Milićević.

Slabljenje dinara
ZA GODINU DANA
VREDNOST PALA ZA 2,7 ODSTO
Dinar je u ovoj godini bio najjači 1. januara, kada je evro iznosio 114,64 dinara. Narodna banka Srbije je od početka godine prodala 840 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi sprečila prekomernu dnevnu promenu deviznog kursa. Uprkos tome, srpska valuta je prema evropskoj oslabila za 1,1 odsto u proteklih mesec dana, odnosno za 2,7 odsto u poslednjih godinu dana.