OVU HRANU najverovatnije VEOMA ČESTO konzumirate, a ni ne slutite da je DALEKO OPASNIJE i ŠTETNIJA od fast fuda!

Hrana
Pixabay.com

Gotova, pečena i pohovana hrana koja se već godinama prodaje u supermaketima i u specifičnim ugostiteljskim objektima u našoj zemlji, a kojih je u poslednje vreme sve više - ne podležu nikakvoj kontroli.

 

Inspekcije koja se inače bave proverom namirnica tvrde da nadzor gotovih, termički obrađenih jela nije u njihovoj nadležnosti, već odgovornost prebacuju na nekog drugog.

Da niko ne kontroliše kuvana i pečena jela koja se prodaju u velikim marketima supotvrdili i u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), koji godinama upozoravaju na ovaj problem. 

– Nažalost nema nikakve provere bezbednosti, a kamoli kvaliteta ovih namirnica – objasnio nam je Goran Papović, predsednik NOPS. 

– Zato su prodavcima širom otvorena vrata za zloupotrebu pri distribuiranju gotovih, toplih jela. Mušterijama apsolutno niko ne garantuje niti vrstu sirovina od kojih su pripremljeni ovi obroci, niti da li se na adekvatan način čuvaju – kaže on.

Tako se ispostavlja da baš niko ne vodi računa o građanima, odnosno da niko ne prati kakvog je kvaliteta kuvana hrana koja se prodaje u sve brojnijim supermarketima. Takođe se niko ne bavi pitanjem skladištenja i čuvanja ovih namirnica.

Najčešći nedostaci kuvanim jelima koji nalaze potrošači kod nas su:

– Preslano

– Bajato meso

– Meso punjeno krompirom

– Nepečeno meso i riba

– Pohovano meso bez mesa

I dok o potrošačima niko ne brine, oni kada naiđu na loš obrok nalaze mane i upućuju reklamacije, nadležne službe prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

Veterinarska inspekcija upućuje na poljoprivrednu, oni na sanitarnu, a sanitarna na veterinarsku, tako da nezadovoljne mušterije mogu da se vrte u krug do mile volje.

Iako listom iz gotovo svih ugostiteljskih objekata i prodajnih lanaca koji se bave prodajom ovakvih jela tvrde da poštuje sve propise i standarde, kupcima ostaje da dobro otvore oči kada pazare ovu hranu, jer ukoliko se desi da kupe neispravne proizvode, neće imati kome da se žale, i moći će da to što su kupili jedino da bace u – kantu za đubre.

Kod građana mišljenja su podeljena:

– Kupujem često gotova jela u marketima, i jedino mi nekad smeta što nisu najsvežija, ali uglavnom sam zadovoljan, bolje to nego pekara, fast food – kaže nam jedan mladi sugrađanin.

Oni drugi i ne pomisle na ovakav izbor.

– Koliko god da se nema vremena, uvek je bolje da skuvam kod kuće! – kaže Beograđanka M.R. (36).

E pa sad, dilema je na vama: da li verovati da je to što pojedete ispravno, ili ne rizikovati?