PA GDE TO IMA? Radnicima daju platu od 1.000 evra plus 300 ZA PREVOZ

novac
Pixabay.com

Kad pitate radnike, oni kažu da su plate male, a kada pitate poslodavce kažu da su preveliki trošak, kaže profesorka Ekonomskog fakulteta u Ljubljani Nada Zupan.

 

Zupanova je na konferenciji “Zarade i modeli nagrađivanja zaposlenih u zemljama Jugoistočne Evrope” u Beogradu kazala da je prosečna neto zarada u Sloveniji 1.033 evra, a bruto 1.593.

Prema njenim rečima, Slovenija je prema Forbsu bila u ‘poreskom paklu” po iznosu doprinosa. Sagovornici konferencije su na to konstatovali da su doprinosi u Srbiji još veći i da iznose između 64 i 69 odsto.

Ali, kako navodi, Slovenija je jedina zemlja iz bivše Jugoslavije koja plaća prevoz, uz Srbiju. Kaže da je to obaveza u javnom sektoru, ali da tamo i privatni sektor plaća i to po kilometraži, pa radnici dobijaju i po 300 evra uz platu za prevoz.

“Čak im se i isplati da daju viš jer nemaju porez na to. Radnici imaju i mesečni regres za hranu, koji je po danu sedam evra. Slovenci idu u Austriju i Italiju tražeći posao, ali ne uzmu u obzir da će tamo platiti prevoz, hranu, pa i plate nisu veće”, kazala je Zupanova.

Zupanova navodi da se lično zalagala za američki “kafeterija princip”.

“Imaš 1.000 evra bonusa, sam biraš ide li na zdravstvo, socijalno ili keš. U Sloveniji je veliki porez, pa ako npr. uzmete keš, pola ide na porez. Dobiješ zlatni sat kao najbolji radnik, pola vrednosti ćeš ti platiti državi za porez, što i nije baš nagrada od firme”, objašnjava ona.

Kada je o bonusu reč, još je popularna “lična ocea”a, kao u socijalizmu, kaže Zupanova.