PANIKA ZBOG TRGOVINSKOG RATA: Trampov sukob sa Kinom preti da uništi poslove Rotšilda!

O Rotšildu se decenijama priča kao prvom čoveku svetske vlade, a poslednja zbivanja na političkom i ekonomskom planu u svetu posebno su pogodila njegove poslove.

printscreen/youtube.com/bethhatefutsoth

Čovek za kojeg se sumnja da iz pozadine vuče konce globalnih zbivanja i glava porodice čija moć vekovima presudno utiče na bankarski sektor odlučio se na javni komentar geopolitičkih okolnosti. I u njemu je bio prilično oštar.

– Posle 11. septembra i finansijske krize iz 2008. godine, svetske sile radile su zajedno na uzajamnom pristupu. Saradnja se danas pokazuje teško ostvarivom. Izlažemo riziku ekonomiju i bezbednosni poredak – upozorio je Rotšild tokom polugodišnjeg brifinga u svom investicionom fondu.

Jasno je da mu posebno smetaju trgovinski rat u kome bitku vode Trump i Kina, ali i velika kriza u evrozoni posle Bregzita i sve većeg rasta nacionalnih političkih opcija. Njegov najbolji prijatelj Henri Kisindžer verovatno deli slične stavove pa se sumnja da mu je upravo on suflirao ovu kratku objavu.

– U ovim okolnostima cilj nam je zadržati ograničeno izlaganje u trenutnim pravnim okvirima i ući u neke nove obaveze sa visokom dozom opreza – navodio on i kritikuje Trampovo delovanje u međunarodnom monetarnom i trgovinskom sistemu koji dolar više ne smatra dominantnom valutom – prenosi RT.

Kada se sve sabere i oduzme, barona najviše boli istorijski pad sopstvenog biznisa. Za vreme Trumpove administracije njegov “RIT Capital Investment” pao je za rekordnih 47% na tržištu deonica.

– Krug se zatvara u desetoj pozitivnoj godini, najduži u istoriji. Uviđamo područja sa nižim rastom, usporavanje u skladu sa predviđanjima MMF-a – kaže baron.

On navodi da pojedine evropske zemlje ulaze u “potencijalno destruktivne” nivoe spoljnog duga – što je posebno indikativno s obzirom da se baš on smatra jednim od glavnih globalnih igrača na području vlasništva duga. Predvideo je i budućnost – nova tržišta će samo produbiti probleme, što zbog rastućih kamata, što zbog američke spoljnje politike koja iscrpljuje likvidnost dolara. Zaključuje da je jedini spas – koordinirani međunarodni odgovor nalik Novom svetskom poretku, koji će srušiti eru populističkih protekcionista poput Trumpa.