Paori traže da država spreči prodaju državne zemlje strancima i domaćim tajkunima

Banatska asocijacija poljoprivrednika „Banatski paori" saopštila je da je od ministarke poljoprivrede Srbije zatražila da se obradive površine ni ni pod kojim uslovima ne prodaju ili daju u zakup strancima.

Kako se navodi u saopštenju, predstanici te ascijacije poljoprivrednika Banata su na sastanku sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković istakli da po Ustavu niko ne može prodavati pa ni davati u zakup državnu zemlju strancima.

Ističe se da prema saznanjima „Banatskih paora” postoji opasnost da se desetak kombinata, koji poseduju zemljište površine tridesetak hiljada hektara, proda strancima.

Time bi, prema mišljenju „Bantkih paora”, stranci bili u povlašćenom položaju u odnosu na srpske poljoprivrednike, a u stvari bi „ispod žita te oranice obrađivali domaći tajkuni po beneficiranim uslovima”.

Asocijacija koja, kako navodi pokriva 50 mesta u Banatu i Bačkoj (banatskipaori.rs), od ministrke poljopriverede je zatražila i da država interventno otkupi 100.000 tona pšenice novog roda po 25 dinara po kilogramu, kao i da zabrani izvoz pšenice iz Srbije.