PAPRENA CENA: Zašto kilogram trešanja košta 300 dinara?

tresnje
Pixabay.com

Kilogram trešanja na pijacama košta od 250 do 350 dinara, pa zbog paprenih cena i prodaja ide slabo.

 

Seljaci za visoke cene krive slab rod, za koji kažu da je i do 30 odsto manji od očekivanog.

– Ovih dana smo ih prodavali i za 400 dinara, danas su malo i snižene cene. Sada što prodajem je rod koji nam je ostao, ostalo smo dali za izvoz u Rusiju. Prodavali smo trešnje za 350 dinara po kilogramu, jer je bila velika potražnja. Cene za Rusiju diktiraju i cene kod nas. Moramo ovde da ih dajemo po toj ceni, ne isplati nam se da ih dajemo ispod 300 dinara – navodi Dragić Urošević, jedan od prodavaca na pijaci u Beogradu.

I prodavačica Svetlana Panić kaže da je čitav rod prodala na veliko.

– Skoro sve smo prodali velikim otkupljivačima jer smo dobili dobru cenu. Ovo sada što prodajemo je ono što je ostalo, pa je cena zato od 250 do 300 dinara, inače su bile i skuplje. Pored toga što dosta odlazi na izvoz, i rod je ove godine slabiji. U jednom trenutku je bilo jako toplo, pa jako hladno vreme, i to je odgovaralo trešnjama – navodi svetlana.

Izvoz kroji cenu
Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran potvrdio je da je glavni razlog visoke cene trešanja upravo veliki izvoz u Rusiju, koja se zbog sankcija EU dosta okrenula ka srpskom tržištu.

– Poslednjih godina je sve veća navala Rusa na srpske trešnje. Pored velikog izvoza, mnogi Rusi svojim privatnim avionima dolaze i direktno kupuju od naših seljaka. Osim odlične prodaje, jedan od razloga za poskupljenje je I što ove godine imamo manje roda sa vrhunskim kvalitetom. Sve to I te kako utiče na sadašnju cenu od 300 do 350 dinara po kilogramu, koja ide na štetu samo našim potrošačima – objašnjava Prostran.