Mladi bračni par iz Kragujevca, Vladimir Đorđević i Sanja Todorović - dramski pisac i pejzažni arhitekta, dugo su razmišljali da li da se zarad posla isele u inostranstvo ili da odu na selo. Odlučili su se da ožive dedovinu u Pajazitovu nadomak grada i počeli da gaje koze.

 

Vladimir i Sanja poznaju se još iz osnovne škole. Vladimir je dramski pisac  – njegovih tridesetak drama izvodi se na pozornicama širom Srbije, a Sanja je kao pejzažni arhitekta deset godina radila u Africi. Kada se vratila u rodni Kragujevac, ponovo se srela sa Vladimirom i – rodila se ljubav.

Iz solitera u centru grada odlaze na imanje Vladimirovog dede, kupuju 20 francuskih alpino koza i prave sir. Cilj im je da zarađuju od prodaje mleka, sira i surutke, piše Rts.

– Vagali smo šta da radimo. Od kulture ovde teško može da se živi. Istovremeno smo stalno bili pod stresom. Rešenje smo našli na dedinom imanju sa kućom, štalom i šest hektara zemlje. Imamo slične poglede na život, pa smo tako došli da ovde počnemo novi život i posao – kaže Vladimir.

Koze pasu livadsko bilje, piju izvorsku vodu i za njihovu ishranu ne koriste industrijsku hranu. Za kilogram kozijeg sira potrebno je 8 litara mleka, a njihov cilj je da imaju stado koje bi im obezbedilo 120 litara mleka dnevno. Međutim, za kupovinu koza nemaju dovoljno novca a kapaciteta ima za još tridesetak životinja.

– Nikada nisam imala dodira sa selom, a još manje sa pravljenjem kozjeg sira ali odlučila sam da se upustim u potpuno novi i drugačiji život – ističe Sanja.

Na selu nema kompromisa – ustaju u 5 ujutro ali kažu neće odustati, jer ovo je drugačiji ali bolji život od onog na koji su navikli.loading...