PAZITE ŠTA JEDETE: Poznati proizvođač iz upotrebe povukao pahuljice zbog NEDOZVOLJENE SUPSTANCE

Kornfleks
Pixabay.com

Švajcarska prehrambena kompanija "Nestle" je posle hrvatskog, dobrovoljno povukla i sa tržišta Srbije pahuljice za decu.

 

Kompanija je saopštila da je proizvod povučen zbog neusaglašene regulative o dozvoljenoj količini supstance tropan alkaloid u tim proizvodima.

Kako je se navodi na sajtu ove kompanije povučene su dve proizvodne serije iz kategorije proizvoda Nestlé žitnih dečjih pahuljica – 8 žitarica,600gr (serijski brojevi: 52780291 i 52870291, proizvedenih u oktobru 2015.godine) za srpsko tržište.

Razlog tome je, dodaju, objavljivanje uredbe Evropske komisije od 19. februara 2016. godine, kojom se propisuje maksimalni nivo tropan-alkaloida u prerađenoj hrani na bazi žitarica za odojčad i malu decu. Supstanca tropan-alkaloid je prirodna, prisutna je u nekim biljkama i njena količina nije regulisana važećim pravilnicima Republike Srbije.

“Konzumiranje Nestle dečjih pahuljica – 8 žitarica, 600 grama ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača”, piše u saopštenju koje je objavljeno na sajtu kompanije.

Navodi se i da će svim potrošačima navedeni proizvod zameniti sa istim proizvodom iz druge serije.